1300 Sierduiven op FSC show in Drachten

Van 7 tot 9 november hield de Friesche Sierduiven Club weer haar clubshow. Dat was dit jaar een groot succes, er waren maar liefst 1300 sierduiven ingestuurd, waaronder 124 Oudhollandse meeuwen. Mooiste van allemaal was een oude geelzilver doffer van Wiep Fabriek.

DSC01766

oude geelzilver doffer van Wiep Fabriek

Dit dier was al 4 jaar oud maar ziet er nog steeds geweldig uit.
Omdat het onze eigen show is had ik maar liefst 30 dieren ingestuurd. Alles wat er maar iets op leek ging er naar toe. De meeuwen werden gekeurd door Johan Verdeuzeldonk (blauw) en Jos de Poel (de rest). Ze hadden vooraf afgesproken de topdieren in overleg uit te kiezen en zo hoort het natuurlijk ook wanneer je met meerdere keurmeesters één ras keurt.
Hier de Catalogus FSC 2014

FSC 2014 5829

Doffer van 2013

Wanneer je zo voor de show je duiven nog even door de handen neemt, ga je automatisch je kansen inschatten. Ik had van mijn oude doffer op de foto hierboven hoge verwachtingen en hij haalde ook nu weer 96 punten.

DSC01760

Doffer, toont op de foto wat weinig stop

Hierboven nog een van mijn fokdoffers, een dier met een prachtig kort en breed type.
Bij de oude duivinnen moest de keurmeester wel even aan de bak. Prachtige dieren van onder meer Roel Staats (1e 96) en Gerrie Kreeft (2e en 3e 96). Ik scoorde hier ook tweemaal 96 punten.

DSC01753

Zware fokduivin

Mijn oude duivin hierboven is eigenlijk wat aan de forse kant voor een showdier maar scoorde wel 96 punten.

FSC 2014 499

Mooi showduivinnetje

Mijn duivin hierboven haalde 96 punten. Dat is een geweldig predikaat maar ik heb me nog wel even achter het oor gekrabd. De keurmeester vond veerluisjes en dat hoort natuurlijk niet op een show. Op de kaart stond bij wensen “showconditie, anders 97 punten”. tja… ik heb ze over het hoofd gezien en dat kan ik alleen mezelf maar aanrekenen.

Bij de jonge doffers had ik de mooiste, gevolgd door Geert Strijker en Gerrie Kreeft, allemaal met 96 punten.

FSC 2014 1516

Korte brede doffer

Er waren maar liefst 24 jonge blauwe duivinnen ingestuurd. Ik was de gelukkige met 97 punten, direct gevolgd door Geert Strijker met 96.

Oud-Hollandse Meeuw, 97 punten op FSC 2014

Jonge duivin, 97 punten en NBS erecertificaat

Het valt me op dat het vaak moeilijk is een goede foto van de mooiste te maken. Deze krijgt meestal veel aandacht, sommigen proberen het dier nog even beter te stellen en daardoor raakt zo’n dier vaak wat opgewonden. De bekende duivenfotograaf Willem Hoekstra kreeg het gelukkig wel voor elkaar. Deze mooie foto heeft hij na afloop van de keuring gemaakt. Deze duivin is van 14 juli en stond dan ook nog op twee pennen, maar was in kop gelukkig al wel klaar.

De show van de FSC brengt voor mij als tentoonstellingssecretaris in de weken voor de show altijd veel drukte mee. Ik probeer tussendoor zo goed mogelijk mijn duiven voor te brengen, maar dat is dit jaar niet bij allemaal even goed gelukt. Ik had verschillende opmerkingen over de showconditie. Toch ben ik al met al natuurlijk heel tevreden over mijn resultaten.