Bundessiegerschau Dortmund

Het jaar 2013 is een bijzonder jaar voor de fokkers van Oudhollandse Meeuwen in Duitsland, omdat de Goldene Siegerring kan worden gewonnen. Deze prijs wordt ieder jaar op de Bondsshow beschikbaar gesteld voor een tweetal rassen en dit jaar was dat voor de Oudhollandse Meeuwen en de Akener Lakschildmeeuwen. Hoewel deze prijs alleen is te winnen door dieren met een Duitse voetring, is het toch een mooie gelegenheid voor de Nederlanders om te (laten) zien hoe ze ervoor staan in de concurrentie met Duitsland. De Oudhollandse Meeuwclub had deze show dit jaar in het prijzenschema opgenomen als districtshow.
Er was een recordaantal dieren van 135 ingestuurd (zwart – 22, rood – 3, geel – 18, blauw – 47, blauwzilver – 1, roodzilver – 3, geelzilver – 16, gekrast – 9, wit – 17).  Onder de inzenders 5 Nederlanders (Arno Cuypers, Jan Kastelein, Klaas Nicolaij, Wilfried van Voorenberghe en ik). De duiven werden gekeurd door twee keurmeesters. In Duitsland wordt naast het aantal punten nog het ouderwetse predikaat gebruikt (V = Vorzuchlich = 97, HV = Hervorragend = 96, SG = Sehr Gut = 95, 94 en 93 punten).
Zie je in Nederland dat misschien 1 op de 100 dieren 97 punten krijgt, hier werd 6 maal het hoogste predikaat gegeven. Het aantal met 96 punten was daarentegen veel lager dan in Nederland (10 van de 135). Samen met Klaas de With had ik de woensdag voor de keuring de dieren naar Dortmund gebracht. We kwamen samen tot de conclusie dat de mooiste dieren in geelzilver en in blauw zaten. Uiteindelijk pakte de keuring wel iets anders uit. In blauw 3 x V en 3 x HV, maar in geelzilver slechts eenmaal HV. Wit werd hoog gewaardeerd met 3 x V en 1 x HV. In vergelijking met Nederland zag je hier veel Duitse dieren met veel vulling maar vaak minder voorhoofdstop.

Althollandische Movchen taubin jung - Dortmund 2013 - V - Wierd de Boer

Jonge Duivin – 97 punten

Ik kan heel tevreden zijn met mijn resultaten, ik haalde 1 x V, 1 x HV en 4 maal SG. Over de verzorging van de dieren was ik minder tevreden, de zaterdag zag ik al dat er geen voer meer in de bakken zat en toen ik de duiven zondagavond thuis kreeg vielen ze als wilden op de voerbak aan. Dat verwacht je niet op zo’n grote Duitse show, aan de hoogte van het inschrijfgeld kan het in ieder geval niet hebben gelegen. De Siegerring werd gewonnen door Wolfgang Strixner met zijn collectie wit. Winnaar van de OHMC districtshow was Rainer Bertlich, Arno Cuypers werd 3e en ik 2e en 4e.

Althollandische Movchen tauber jung - Dortmund 2013 HV Wierd de Boer

Jonge Doffer – ook in Duitsland goed voor 96 punten