Dieter Gossen, Weltklasse

Vandaag weer veel mooie Oudhollandse meeuwen gezien bij Dieter Gossen in Gelsenkirchen. We hadden afgelopen winter al geweldige geelzilver dieren van hem in Dortmund gezien en hadden toen afgesproken na het fokseizoen zijn fokkerij eens nader te komen bekijken. Om half elf werden we hartelijk verwelkomd door Dieter en vrouw en zoals het gastvrije Duitsers betaamt hadden ze weer van alles aan lekkers in huis gehaald om ons welkom te heten. Gewoon fijn om zo te worden ontvangen bij mensen met wie je een hobby deelt, maar die je in feite nauwelijks kent.

DSC01252

Dieter Gossen voor zijn taubenslag

Met de geelzilver kleurslag is het in Nederland de laatste jaren wat kwakkelen, de topfokkers laten het om verschillende redenen allemaal wat afweten. Een van die fokkers is natuurlijk Klaas de With en door ziekte en andere tegenslag is er van zijn stam geelzilvers niet veel meer over. Alle reden dus om te zien hoe het er bij de Oosterburen voorstaat. Welnu, daarvoor hoef je alleen maar bij Dieter te gaan kijken. In Duitsland is hij vrijwel de enige fokker van de kleurslag ‘gelbfal’. Dieter is daarnaast ook de actieve secretaris van de Duitse speciaalclub Unser Altholländisches Mövchen. Ook kun je hem ieder jaar tegenkomen op de Jongdierenkeuring en de clubshow van de OHMC.
Dieter fokt al een leven lang sierduiven, maar is pas in 2007 begonnen met Oudhollandse meeuwen. Zijn basisdieren kreeg hij van Rainer Bertlich en een fokker in de buurt die stopte. Deze had zijn dieren voornamelijk van Gerard ter Huurne. Inmiddels heeft Dieter er zo’n 14 koppels, bijna allemaal geelzilvers en een enkele kras en blauwzilver. Dieter is gezegend met een grote achtertuin en heeft daar een hok staan met vier afdelingen met flinke volières en een groot voorportaal. Hij vond dat het zo aan het eind van het fokseizoen behoorlijk vol zat met zo’n 60 dieren. In mijn ogen viel dat eigenlijk wel mee; met thuis hetzelfde aantal duiven in een hok met maar een derde van die oppervlakte.

Althollandische Movchen V kopf

Duivin met massa in de kop

Als je zo voor de volières staat, valt als eerste de enorme massa in de koppen op. In het hele hok hebben we geen enkel dier met kneep gezien en ze hebben ook zonder uitzondering veel hoogte boven de ogen. Die massa is de voorkoppen heeft soms wel tot gevolg dat de stop wat minder zichtbaar is.

DSC01264

Ideale kopbelijning

Als je die koppen van dichtbij zie je dat de belijning wel degelijk goed is. Op de foto hierboven een vier jaar oude fokdoffer met een perfecte kopbelijning. De snavellijn gaat midden door het oog en zoals je ziet eindigt deze ver voor de puntkap en zo hoort het ook. Te lang hebben we verkondigd dat die lijn in de puntkap uit moet komen en dat kan alleen maar bij dieren met een te korte schedel of een te vlakke voorkop. Deze doffer vormt samen met een broer en de nafok daarvan de kern van Dieters’ fokkerij. Dat je met dergelijke dieren een geweldige stam kunt opbouwen blijkt wel.

DSC01247

Voliere met duivinnen

Hierboven een foto met duivinnen, bijna allemaal fok 2014. Dieter krijgt nog een hele klus om alle jongen te selecteren en het totaal aantal dieren terug te brengen naar 14 koppels. Klaas heeft een klein handje geholpen want hij kreeg een oude fokdoffer mee naar huis.
We werden steeds enthousiaster en Dieter bleef maar heen en weer lopen om nieuwe dieren te halen, want in de trainkooi kun je ze toch het beste beoordelen.

Dieter, je hebt een geweldige stam Oudhollandse meeuwen. Bedankt voor de ontvangst en de uitleg die je hebt gegeven, we wensen je veel succes.