Duif voor Ad Schelling (over tekeningfouten)

Voor onze Oudhollandse meeuw zijn allerlei raskenmerken benoemd. Bij de meeste is het een kwestie van beetje meer of beetje minder. Echter bij de aftekening is exact bepaald wat wel en niet is toegestaan. Wanneer je jongen van een week oud ringt kun je al zien of de aftekening op de vleugels goed is. Ze moeten minimaal 7 witte pennen hebben en maximaal 12.  Van de duimveren moet er aan beide zijden minimaal eentje gekleurd zijn. Enige kleur achter de benen (broek) is toegestaan. Het streven is om duiven te fokken zonder broek. Jammer genoeg hebben dieren zonder broek vaak geen duimveren, want de kleur achter de benen en op de vleugels staat met elkaar in verband. Het blijft dus voortduren laveren tussen deze grenzen van de aftekening.

Oudhollandse Meeuw met ideale aftekening

Oudhollandse Meeuw met ideale aftekening (10 witte pennen en alle duimveren gekleurd)

Bij het ringen van de jongen van een week kun je de vleugelaftekening al zien. Het is dan ook het eerste waar je naar kijkt. Ik heb er dit jaar 60 jongen gefokt waarvan 13 met teveel witte pennen of geen gekleurde duimveren en 8 met minder dan 7 witte pennen. Dan nog 8 met een bonte buik en 6 met gekleurde staartpennen. Dieren met tekeningfouten zet ik niet in voor de fok, maar het kunnen voor andere fokkers wel weer waardevolle dieren zijn. Bij het opbouwen van mijn stam heb ik in het begin ook wel verschillende mis-getekende dieren ingezet.

Jong van een week, duimveren

Jonge meeuw van een week. In de cirkel de vier duimveren. Dit gaat nog net goed want eentje is gekleurd.

Vorig jaar raakte ik met Ad Schelling in gesprek over de problemen waar hij tegenaan loopt bij zijn stam witte Oudhollandse meeuwen. Ad heeft op de clubshow al tien jaar achtereen de mooiste collectie wit maar is wel op zoek naar wat vers bloed. Aangezien de witte meeuwen die er zijn vast wel allemaal familie zijn, vroeg Ad mij om een blauwe meeuw met zo weinig mogelijk kleur. Hij was ooit zijn stam begonnen met een blauwe doffer met aan een zijde een vrijwel wit schild. Nu dit had ik natuurlijk wel onthouden en had al enkele dieren in gedachten voor Ad, tot ik twee weken geleden dit jong ringde.

Vrijwel witte meeuw uit blauw

Jong uit een blauw koppel, goed getekend allebei tentoonstellingsdieren

Een jong met aan één kant alle slagpennen en mantelpennen wit en maar een paar blauwe dekveertjes op het schild. Aan de andere kant ook een forse witte vleugelboog.

Bovenaanzicht witte meeuw

Bovenaanzicht van dezelfde duif

Inmiddels is het dier drie weken oud en zit hij al op de peuterschool. Het is een duivinnetje en voor de rest zit alles er wel op en aan. Dus Ad, deze is voor jou!

Ad Schelling

Zelfde jong, drie weken oud