Duiven gekoppeld

Het is vandaag 1 februari en de hoogste tijd om de duiven weer te koppelen. Ieder jaar doe ik dat rond deze datum maar laat de precieze datum van het weer afhangen. Nu was het hier de afgelopen week behoorlijk koud maar het ziet ernaar uit dat het nu beter wordt. Ik had tijdens de kou al weer veel pluimveertjes in het hok dus de duiven zijn in prima conditie. De laatste weken heb ik volop gepuzzeld om goede fokkoppels te maken. Ieder doet dat samenstellen natuurlijk op zijn eigen manier. Ik gebruik hiervoor altijd de fotokaartjes die ik van iedere duif heb gemaakt.

Puzzelen met fokdieren

Puzzelen met Fokdieren

Daar ben ik dan zo een paar avonden mee aan het schuiven en passen en meten. Soms tussendoor nog even het hok in om een dier nog wat beter te bekijken. Het maken van goede fokkoppels is een van de belangrijkste onderdelen van het sierduivenfokken. Ik begin altijd met mijn beste dieren en zoek daar een partner bij die iets kan verbeteren. Je ontkomt er niet aan dat er enkele koppels overblijven die niet zo goed passen. Dat kan niet anders en gaandeweg het seizoen kun je altijd nog eieren van je beste koppels overleggen. Ik fok ieder jaar met 12 koppels en probeer altijd een of twee duivinnen extra te hebben. Die kunnen dan halverwege altijd nog worden ingezet als een duivin het niet goed doet.  Het is tenslotte wel zaak de vaart er in te houden tijdens de fok! Dit jaar heb ik maar liefst zeven jonge dieren ingezet. Bovendien heb ik met zowel met Geert Strijker als met Joop Fidder een dier uitgewisseld. Op deze manier probeer ik variatie te houden en mijn eigen zwakke punten te compenseren.

DSC00699

Jong koppel, maar ze voelen precies aan wat nodig is.
Prachtige natuur

Update: een week later. Alle koppels zijn goed gewend en er zijn geen gevechten geweest. Vanmiddag een uurtje in het hok geweest en genoten van de dieren. Enkele duivinnen zitten al vrijwel de hele tijd op het nest, dus vandaag of morgen verwacht ik de eerste eieren. Kort na het koppelen zet ik al de broedschotels in de broedhokken. Vanmiddag nog even wat stukjes stro uitgestrooid. Altijd weer plezier voor de dieren en voor de baas. Als de duivinnen zo bezig zijn met hun nest, komen ze extra in conditie en bereiden zich helemaal voor op wat gaat komen.