Duivenmelken met Gerard ter Huurne

Vandaag weer heel wat duiven gezien en door de handen gehad. Om 11 uur had ik afgesproken met Gerard ter Huurne in Echt. Eerst een bakje koffie en bijpraten over gezondheid en welzijn. Al vrij snel daarna ging het natuurlijk weer over de duiven.  Gerard heeft op het terrein van duivenfokken wisselvallige jaren achter de rug. Er waren veel andere zaken die aandacht opeisten, waardoor het serieus en gericht duivenfokken wat op de achtergrond kwam. Dit fokjaar had hij toch weer flink wat jongen gefokt, maar nog niet geselecteerd. Hij had er voordat ik kwam even drie uitgekozen en in de bijkeuken in een trainkooi klaargezet. Een blauwe, een zwarte en een geelzilver.  Dit beloofde direct al veel goeds. Na deze bekeken te hebben gingen we het duivenhok in. Gerard heeft een prachtige grote tuin met een hok met maar liefst 5 afdelingen met grote volières ervoor.

Gerard ter Huurne

Geard ter Huurne weet het, zo hoort een Oudhollandse Meeuwenkop eruit te zien.

De geelzilver gaat bij Gerard niet zo geweldig. Het stammetje laat het vooral wat zitten in de voorkoppen en de snavels. In de kleurslag zwart zaten er leuke dieren tussen, maar ook verschillende met teveel wit aan de vleugels. Ik heb de indruk dat tekeningfouten bij de zwarte en blauwe meer voor komen dan bij de zilvers. Als blauwfokkers onder elkaar hebben we de meeste tijd in die afdelingen doorgebracht. Gerard heeft een stam met blauwe dieren, waarvan hij de basis in de 80-er jaren heeft gelegd. Je ziet Gerard de laatste jaren niet meer zo vaak met zijn duiven op de tentoonstellingen. Maar ik ben ervan overtuigd dat iedere blauwe Oudhollandse Meeuw in Nederland en ook Duitsland bloed voert uit de oude stam van Gerard. In de 80-er jaren heeft hij heel veel fokkers aan dieren geholpen en geadviseerd. Zijn dieren hebben zonder uitzondering een geweldige vulling in de voorkop en mooie krachtige snavels. Dit is feitelijk zijn handelsmerk. Door die vulling is de voorhoofdstop soms wel wat minder zichtbaar. Gerard en ik zitten al sinds vele jaren op dezelfde lijn in ons oordeel over de Oudhollandse Meeuw. Twee jaar geleden was Gerard bij me en heeft toen een jonge doffer uitgezocht die goed bij zijn stam paste. Een kort dier met een heel markante stop.

Kop doffer Gerard

Oudhollandse Meeuw met de perfecte kop !

Deze heeft hij aan een van zijn mooiste oude fokduivinnen gekoppeld en dat heeft goed uitgepakt. Die combinatie van markante stop met veel vulling geeft in de nafok prachtige koppen. We pikten er nog een prachtige jonge doffer uit. Deze ging mee naar de bijkeuken, waar we hem van alle kanten hebben bestudeerd en bewonderd. Wat een geweldige kop! We waren het er samen over eens dat dit de perfecte Oudhollandse Meeuwenkop is. Het kan dus wel samen gaan; een lange kop met een markante stop ver voor het oog, voldoende lengte in de voorkop en zowel van voren als van opzij een enorme vulling. De snavellijn loopt recht door het oog. Deze duif mag voor mij als voorbeeld dienen, ik zou niet weten wat hieraan kan worden verbeterd. Jammer genoeg had ik alleen maar een I-Pad bij me dus kon geen goeie close ups maken. We hebben hem toch uitgebreid gefotografeerd maar thuisgekomen bleek er niet een scherpe foto bij te zitten, maar toch goed genoeg om de belijning te kunnen zien. Hopelijk krijgen we deze doffer nog vaker te zien, ik kan iedere meeuwenfokker aanraden hier zijn voordeel mee te doen en deze kop in het geheugen te branden.  Gerard woont maar liefst 300 kilometer bij mij vandaan anders reed ik er deze week direct nog een keer naar toe met een goede fotocamera.

Gerard, het was een mooie en gezellige dag. Ik heb weer genoten van je duiven en weer nieuwe inspiratie opgedaan voor het samenstellen van de fokkoppels voor het volgend jaar.
Ik hoop dat je het mij niet kwalijk neemt dat ik niet jouw kop, maar die van je duif op de hoofdpagina bij dit bericht heb geplaatst!