Eerste jongen geringd

Vandaag was een mooie dag. Een zondag in alle opzichten; wakker worden zonder wekker, de zon al op de ramen en lekker veel tijd voor mijn duiven. Vandaag konden de eerste jongen worden geringd en dat is altijd weer een mooi moment. Dit jaar had ik de indruk dat veel fokkers extra vroeg waren begonnen. Zelf wacht ik meestal tot rond 1 februari.

Ik fok dit jaar weer met 12 koppels en heb alleen nog maar de kleurslag blauw. Een paar weken voor het koppelen bouw ik altijd mijn dofferafdeling om tot broedafdeling. De loketkast maakt dan plaats voor de broedhokken. De doffers hebben dan de tijd om hun broedhok te kiezen, eraan te wennen en het te gaan verdedigen. Altijd even opletten in deze weken en soms nog even wat bijsturen. In ieder geval nooit toestaan dat een oude doffer een ander broedhok kiest dan het vorige jaar. Geheid zal hij daarna ook weer z’n oude hok erbij willen en dat geeft natuurlijk weer veel strijd. En strijd is iets wat we niet willen, het kost altijd eieren. Dit jaar bleef de schade redelijk beperkt. Zo’n eerste ronde ben ik altijd blij wanneer ik alle koppels (na wat omleggen) minimaal één jong kan geven. Dit jaar lukt dat net niet. Ik heb er nu 11 jongen.

Ieder jaar bestel ik honderd ringen. Niet dat ik verwacht die allemaal nodig te hebben, maar op deze manier kan ik bij het ringen altijd de laatste twee cijfers laten beginnen met 01. Voor mij een aardigheidje om zelfs jaren later nog zo te kunnen zien in welke periode dieren geboren zijn. Mijn ervaring is dat je in een broedseizoen met Oudhollandse meeuwen gemiddeld 6 jongen per koppel kunt fokken.

Jonge duiven is natuurlijk altijd leuk, ook voor kinderen. Ik kan me nog goed herinneren hoe opgetogen ik zelf als kind was wanneer ik jongen bij mijn duiven had. Mijn vader zei altijd, laat ze zoveel mogelijk met rust, maar ik kon zo uren voor het hok zitten wachten tot er zo’n fragiel kopje wiebelend omhoog kwam om te worden gevoerd. Geweldig!

IMG_20160306_113855899

Angelina showt jonge duif.

Hier een foto van mijn jongste dochter Angelina met een pas geringd jong. Hij laat trots zijn nieuwe ring zien! Wij meeuwenfokkers zien natuurlijk direct of er aan beide zijden wel gekleurde duimveren opzitten en het aantal witte pennen tussen de 7 en 12 zit. Gelukkig zit dat bij deze wel goed. Op een leeftijd van 9 dagen kun je ook al zien of de buik niet gekleurd is. Tja zo ben je eigenlijk doorlopend aan het selecteren in de hoop in het najaar weer een paar echte mooie Oudhollandse meeuwen in de kooien te brengen.