Einde fokseizoen, de balans

1 augustus, precies een half jaar nadat de duiven waren gekoppeld, heb ik ze weer gescheiden. Voor mij betekent dat altijd een ombouw operatie. De broedhokken heb ik uitneembaar gemaakt en die breek ik dan weer af en berg ik op op het zoldertje van het duivenhok. Tegen de achterwand van de broedafdeling komt dan een loketkast. Dit wordt de dofferafdeling.

DSC01532

Broedhokken vervangen door Loketkast

Ik heb dit jaar precies 60 jongen geringd en daarvan zitten er nu nog 36. Samen met de 24 fokdieren heb ik dus nog 60 dieren en die worden verdeeld over de twee afdelingen. Omdat je in augustus nog niet van alle jongen kunt weten of het doffers of duivinnen zijn, plaats ik de jongsten bij de duivinnen en de rest bij de doffers. Fokkers met wat meer ruimte hebben vaak minimaal drie afdelingen en dat is vooral in deze tijd van het jaar erg handig. Je kunt dan de doffers en duivinnen scheiden en de laatste jongen in een aparte afdeling houden. Ik moet dus wat improviseren. Eigenlijk moet je de fokdieren na het fokseizoen krap gaan voeren maar de jongen moeten natuurlijk ook genoeg krijgen. Daarom begin ik altijd direct na het kweekseizoen een derde deel gerst door het voer te mengen. Ik varieer wel eens wat, deze keer heb ik een mengsel gemaakt van 1 zak Matador RT/HR, 1 zak Mariman Junior, 1,5 zak gerst, 8 kilo snoepzaad en 5 kilo P40. Ik moet zeggen dat ik uiteindelijk toch nog tevreden ben over dit fokseizoen. Na de kuur tegen paratyphus heb ik alle koppels opnieuw laten leggen en het was gelijk weer raak. Bijna alles was nu wel bevrucht en dus heb ik toch nog een mooi aantal jongen gefokt.

Laatste Jonge Meeuwtjes

Laatste ronde na eerste selectie

Gelukkig is de aftekening bij de laatste ronde wat beter. Hopelijk zijn ze op de clubshow door de rui.

DSC01493

8-tal van vier weken oud

Nog een foto van de laatste ronde. Het is de sport om op zo jong mogelijke leeftijd te kunnen voorspellen hoe een jong zal uitgroeien. Na de aftekening let ik vooral op de snavel. Is die krachtig en lang genoeg en is er een begin van stop zichtbaar? Zo kun je nu al zien dat het jong rechts vooraan een mooie lange kop krijgt. Met name de voorkop is lang. Het hangt dan van de hoogte van de kop na de rui af of er voldoende stop op komt. Het jong links vooraan heeft de stop nu al maar is weer wat korter in voorkop. Ook zijn de kuiven voor de rui vaak wat rommelig, maar na de rui worden die veren nog wat langer en kan dat nog helemaal goedkomen. Het liefst zie ik op deze leeftijd ook dat de tweede band nog niet goed zichtbaar is, want dan weet ik dat de banden na de rui mooi smal blijven. Wat tegenviel is dat er dit jaar meer jongen met tekeningfouten bij zaten. Het waren er precies 30, dus de helft. En dan te bedenken dat van mijn 24 fokdieren er maar 4 een tekeningfout hebben (eentje met bonte buik, een met een witte vleugelboog, een met maar 5 witte pennen aan een kant en een met een schakelpen). Ik houd altijd bij wat er mis is bij de jongen, hier een overzichtje.
10 x Bonte buik
10 x Geen gekleurde duimveren
10 x Minder dan 7 witte slagpennen
7  x Schakelpen
1  x Gekleurde staartpennen
Opgeteld kom dit op meer dan 30 uit, omdat sommige dieren meer dan 1 fout hebben. Dieren met een bonte buik, gekleurde staartpennen of zonder gekleurde duimveren houd ik niet aan. Een dier met te weinig witte pennen wacht ik soms nog wel af als ze er verder goed uitzien. Ze kunnen natuurlijk niet naar de show maar ik durf zo’n dier wel weer in te zetten voor de fok. Over het algemeen heb je eerder te veel wit dan te weinig.

DSC01540

Mooie voorkop ?

Zei ik net dat ik dieren met een bonte buik niet aanhou? Sierduiven fokken is geen exacte wetenschap. Soms maak ik een uitzondering als een dier in andere opzichten uitblinkt. De doffer hiernaast heeft een geweldige snavelpartij en stop. Ik heb hem in 2011 gefokt en hij doet het goed in de fok. Dit jaar heb ik er vier jongen uit gefokt, alle vier met een schone buik. Zo zie je maar weer.

Sommige fokkers hebben een hekel aan de ruiperiode, maar ik houd er wel van. Iedere keer weer is het een verassing hoe met name de jonge dieren er na de rui uit gaan zien. Soms zie ik vanuit de woonkamer een prachtige jonge duif in de volière die ik niet direct herken. Direct uit de stoel en kijken natuurlijk welke het is! Een mooie liefhebberij…