Fokkerskampioen 2013-2014

Aan het eind van het seizoen worden de punten opgeteld en de ranglijst voor het Fokkerskampioenschap van de OHMC vastgesteld en dit jaar ben ik als eerste geëindigd! Voor mij is dit echt de hoofdprijs van het seizoen en ik ben er heel blij mee.

Het hele seizoen heb ik verslagjes geplaatst van de shows die ik heb bezocht. Iedere show is een wedstrijd op zich, maar de serieuze Oudhollandse meeuwenfokkers tellen daarnaast iedere keer hoeveel punten ze hebben gehaald voor het Fokkerskampioenschap. Ik heb er dit jaar alles aan gedaan om hoog te eindigen. Op maar liefst 5 districtsshows heb ik mijn dieren ingezonden. Het blijft altijd weer lastig in te schatten welke dieren het hoogst gaan scoren bij de keurmeester. Daarom stuur ik iedere keer zoveel mogelijk dieren in, meestal rond de 16. Ik ga er ruwweg van uit dat een dier dat ik instuur 95 punten zou moeten kunnen halen. Voor het fokkerskampioenschap tellen je vier hoogste predikaten op de clubshow en twee districtsshows naar keuze mee, dus totaal 12 predikaten. Als je de uitslagen van de laatste jaren bekijkt dan zit de winnaar meestal rond de 72 punten, dat betekent dat gemiddeld 96 punten zijn gehaald met de vier beste dieren. Wanneer je gemiddeld 95 punten haalt eindig je rond de 10e plaats. Ik haalde dit jaar 73 punten.

Verschillende Oudhollandse meeuwenfokkers hebben meerdere kleurslagen op het hok om voor het Fokkerskampioenschap meer punten te kunnen halen. Het draait tenslotte om de 96 punters en wanneer je er ook nog eens eentje meepikt in een andere kleurslag dan is dat mooi meegenomen. Ik heb alleen blauw en ben volgens mij de eerste die Fokkerskampioen is geworden met één kleurslag (als het niet klopt hoor ik het graag!).

Voor mij is dit een geweldige opsteker, vergelijkbaar met het schaatsen van de Elfstedentocht. Ik weet niet of ik de komende jaren er wel zoveel kosten en moeite in blijf steken. Aan inschrijfgeld kost me dit meer dan € 500 per jaar en met mijn kleine hok en zes trainkooitjes is het altijd weer een hele klus de dieren mooi schoon en in conditie voor te brengen. Vroeger toen ik nog niet veel showde, kwam de tijdklok pas in februari in het hok en was het najaar en winter echt een rustseizoen.