Geert Strijker, terug van weggeweest

Na de kerstdagen wil je er natuurlijk wel even tussenuit. Daarom hadden we met Geert Strijker uit Midwolda afgesproken om duiven te gaan kijken. Hij is in 2010 opnieuw begonnen met het fokken van Oudhollandse Meeuwen. In de 70-er en 80-er jaren had Geert een prachtige stam opgebouwd. In die tijd werd er door de meeuwenfokkers nog volop gekruist, vooral met Antwerpse Smierels om meer lengte en massa in de voorkoppen te krijgen. Dit had als groot nadeel dat de nafok vaak lang in achterpartij was met een brede staart. Geert is een man die zijn eigen gang gaat en geheel tegen deze stroom in kruiste hij een Duitse Modena in. Dus terwijl iedereen jarenlang bezig was de meeuwtjes weer kort in achterpartij te krijgen had Geert ze alleen maar kort. Bijkomend voordeel van deze kruising was dat ze ook nog eens mooi hoog op de benen stonden. Ik kan me nog goed herinneren dat wanneer Geert op de clubdag in Voorthuizen de duivenmanden uit de auto laadde, de fokkers elkaar bijna stonden te verdringen om duiven te kunnen kopen. Ik heb zelf toen ook nog eens een goeie fokdoffer van Geert gehad. Ik heb er nog ergens een foto van die ik eens zal inscannen. Geeft had toen al bewezen een groot fokker te zijn. In 1985 stopte hij en heeft daarna 25 jaar lang gevlogen met postduiven. De oude liefde voor de Oudhollandse Meeuwen roestte echter niet en inmiddels zit Geert er weer helemaal in. Geert woont in een heel mooi huis en met de accommodatie voor zijn duiven is ook niets mis. Het lukte me niet om zijn duivenhokken op één foto te krijgen!

DSC00552

Klaas de With en Geert Strijker voor het hok

Geert had de verwarming in het voorportaaltje al aangezet en de eerste zes duiven zaten al in trainkooien op ons te wachten. Steeds opnieuw liep hij naar een van zijn afdelingen en haalde weer nieuwe dieren op.

MEDION DIGITAL CAMERA

Foto van het hok in de zomer, een hok om jaloers op te zijn!

Stuk voor stuk forse dieren met een prachtige stand. De koppen hebben zonder uitzondering veel lengte zowel in voorkop als in de schedel. Een enkeling kon naar ons idee wat meer stop tonen. We hebben hier uitgebreid bij stil gestaan. Er is volgens mij bij de Oudhollandse Meeuw geen ander raskenmerk dat zoveel ruimte voor verschillende interpretatie en dus ook stof voor discussie biedt als de voorhoofdstop. Ik vind het knap van Geert dat hij in die paar jaar al zoveel eenheid heeft gekweekt. Wat hieraan ook heeft bijgedragen is dat Geert van zijn favoriete fokdieren veel jongen fokt. Hij heeft duiven genoeg, maar fokt maar met 9 koppels (5 blauw, 2 rood en geel en 2 zwart).
Geert gaat niet zoveel naar landelijke shows, maar op de laatstgehouden jongdierenkeuring in Apeldoorn haalde hij al tweemaal 96 punten en liet zo zien dat hij met de besten mee kan.

Strijker doffer

Jonge Doffer (foto van Natasja Huizing)

Zelfs nu midden in de winter terwijl de regen tegen de ramen slaat, heeft hij zijn dieren in topconditie. Je kunt ze zo van het hok in de showkooi zetten. Hieraan herken je de echte duivenman.
Geert Simons, fokker van Deense Tuimelaars en evenals als Geert Strijker lid van de Friesche Sierduiven Club kwam ook nog langs, dus voor we er erg in hadden was het al weer laat geworden. Over en weer werden nog enkele dieren uitgewisseld en toen was het tijd om terug naar Friesland te gaan.
Geert stond erop dat we nog even een lekker Duits drankje gingen proeven, Mümmelmann, voor ons onbekend maar het was echt lekker, en sterk! Aan de hele oostkant van Nederland schijnt het populair te zijn (Aldi Duitsland € 4,95).
Geert het was weer een gezellige middag, we hebben genoten van je mooie duiven en je gastvrije onthaal, dank je wel.