Het is weer voorjaar

Vraag 10 willekeurige mensen waaraan ze kunnen merken dat het voorjaar is begonnen en je zult waarschijnlijk evenveel verschillende antwoorden krijgen. Voor duivenfokkers is het antwoord eenvoudiger te geven; wanneer de eerste jongen zijn geboren natuurlijk!
Deze week was het in mijn duivenhok zover. De eerste ronde is aan het uitkomen en er liggen inmiddels 10 jongen.

DSC01909

twee jonge blauwe o.h. meeuwen, zien we ze later nog terug op de show?

Zo’n eerste ronde valt toch vaak wat tegen, want er kan van alles misgaan.
Eerst al met het koppelen. Ik probeer het ieder jaar zo te regelen dat ik twee weken voor het koppelen alleen nog de doffers over heb waar ik mee ga fokken. Dan haal ik de loketkast weg en zet daar de broekhokken voor in de plaats. De doffers hebben dan de tijd om een broedhok te bemachtigen. Voor de overjarige doffers is dat eenvoudig, ze houden hetzelfde broedhok. Soms probeert zo’n oude heer er nog een broedhok bij te bemachtigen, dus daarom is het zaak daar wat in te sturen. Na een paar dagen is de indeling wel zo ongeveer duidelijk en hoef ik alleen nog even ’s avonds te checken of ze allemaal goed zitten. Soms moet een wat al te dominante doffer even worden opgesloten om een jonge doffer de kans te geven aan z’n broedhok te wennen en dat ook te gaan verdedigen. Voordeel van deze methode is dat de meeste vechtpartijen plaats vinden al voor het koppelen.

Een gezonde duivin die goed aan de doffer is gewend legt normaal gesproken binnen 10 dagen haar eerste ei. Bij een wat later jong kan het soms wat langer duren. Ieder jaar weer zijn er in de eerste ronde een aantal onbevruchte eieren, deze haal ik weg zodat ze opnieuw kunnen gaan leggen.

zwarte oudhollandse meeuw met jongen

Oudhollandse meeuw met jongen, het blijft een prachtig gezicht

Tja, en als ik dan op de 18e dag ’s morgen vroeg in het hok komt en doppen op de vloer zie, voel ik altijd weer die fijne boost in mijn borst, de eerste jongen zijn er ! Het fokseizoen is voor mij nog altijd het mooiste. Daar ben je zelf met je dieren bezig, probeert ze zo goed mogelijk in conditie te houden en de jongen optimaal op te laten groeien. Vroeger kwam het nog wel eens voor dat Oudhollandse meeuwen hun jongen niet goed voerden. Gelukkig is dat verleden tijd. VolgensĀ  mij had dat vooral met de te zware stompe snavels te maken. Ik doe helemaal niets aan mijn jongen in de eerste drie weken. Bij sommige fokkers zie ik wel eens potjes met voer in de broedhokken, ik begin daar niet aan. Jonge Oudhollandse meeuwen groeien over het algemeen zonder problemen op en zijn met 21 dagen zelfstandig genoeg om apart te worden gezet.