Jan van Dongen en Hans Fles komen langs

Een van de leuke dingen van het houden van sierduiven is voor mij de contacten met andere liefhebbers. Vanmiddag zijn Hans Fles en Jan van Dongen op bezoek geweest. Voor beiden een urenlange rit. Des te leuker vond ik het om beiden bij mij thuis te ontvangen. In januari toen ik alle zwarte Oudhollandse meeuwen van Hans had opgehaald, hadden we al afgesproken dat hij langs zou komen om te zien hoe het ging met mijn zwartfok. Vandaag was het dus zover en  Jan van Dongen was meegekomen. Klaas de With kwam ook nog langs en daarmee had ik voor meer dan een eeuw fokervaring op bezoek.
Gelukkig kon ik een flink aantal zwarte jongen laten zien. Omdat ik de achtergrond van de dieren niet ken is het voor mij de vraag hoe ze allemaal gaan uitgroeien. Hans kan dat beter voorspellen en hij had het idee dat er wel leuke jongen bij zaten. Jammer genoeg zijn bijna alle jongen afkomstig uit hetzelfde fokkoppel, dus dat wordt wel uitkijken voor teveel inteelt volgende jaren.

Voliere zwart

Zwarte en Blauw naast elkaar in de volière

Het is voor mij altijd waardevol om het oordeel van fokkers over mijn stam te horen. Hans en Jan kwamen tot de conclusie dat ik met zwart moet letten op de vulling achter de neusdoppen en de stop. De types van mijn blauwe dieren vielen in de smaak. Hieronder nog een foto van een jonge duivin die extreem kort is en daarbij ook nog eens breed in borst. Aanvankelijk ging ik er van uit dat het een doffer was en dan is het een mooie verrassing wanneer het een duivin blijkt te zijn.

Korte Duivin

Jonge duivin met type en stand zoals ik het graag zie; kort, breed en horizontaal

Omdat ik in de zomer ruimte nodig heb voor mijn jonge duiven plankje voor jongen van 3 tot 5 weken oud heb ik in mijn voorportaal maar ruimte over voor drie trainkooitjes. Hier met enkele blauwe jongen. Ik ben van plan volgende week de fokkoppels te scheiden en als de laatste jongen dan kunnen vliegen is er weer ruimte voor een extra trainkooi.

Hans Fles en Jan van Dongen groot

Hans en Jan bekijken een paar jonge meeuwen

Er werden weer volop ervaringen uitgewisseld. Voor mij een mooie gelegenheid te horen hoe Hans in de loop der jaren zijn stam heeft opgebouwd en waar ik op moet letten bij de zwarte kleurslag. En terwijl de zomerregen tegen het hok striemde hadden we zo weer een gezellige middag met duivenvrienden. Hans en Jan bedankt voor jullie bezoek !