Jan van Dongen, goed bezig!

Jan van Dongen had ons uitgenodigd zijn duiven te komen bekijken. Een aanbod dat we graag aannamen dus vanmorgen de auto volgetankt, Klaas opgehaald en richting Papendrecht. We werden daar hartelijk ontvangen door Jan en zijn vrouw Ina en enigszins gereserveerd door de hond. Gelukkig konden we in de tuin zitten waar Jan al 18 trainingskooien had opgesteld.

DSC01170

juni, en nu al een geslaagd fokjaar

Jan fokte al Oudhollandse Meeuwen toen hij nog een kind was. Blauw is altijd z’n favoriete kleur geweest en met name in de jaren 60 deed Jan volop mee. In die jaren was Jos Jacobs uit Roermond de grote man. Ook Joop Fidder, Henk Visser en Hans Fles hadden toen topdieren. Jan van Dongen kon in dat geweld goed meekomen en heeft nog mooie herinneringen aan die tijd. In 1970 is Jan overgestapt op postduiven waarmee hij tot 1997 heeft gevlogen. Ook hieraan heeft Jan altijd veel plezier beleefd, hoewel hij wel het verschil ziet met de sierduivenhobby. Bij ‘ons’ gaat het er allemaal wat gemoedelijker aan toe; we gunnen elkaar over het algemeen wel wat en vinden geld niet het belangrijkste.

DSC01166

mooi weer, koffie, koek en duiven – Wierd, Klaas en Jan

In 1997 dus weer overgestapt op Oudhollandse meeuwen. Jan heeft al die jaren goed samengewerkt met Bertus Kok, Joop Fidder en Hans Fles. De stammen van deze fokkers zijn dan ook behoorlijk met elkaar verweven.
Al snel was te zien dat Jan met een uitstekend fokjaar bezig is. De jongen met bonte buiken en andere ernstige tekeningfouten waren al weg en daarna hield hij er toch nog een 20-tal over. Jan heeft het afgelopen jaar niet zoveel duiven op de shows laten zien, maar wel een geweldige jonge doffer. Het was dan ook mooi om te zien dat dat niet een uitzondering was. Jan heeft prachtige fokdieren en daaruit fok je natuurlijk ook mooie jongen.
Jan fokt al jaren naast de Oudhollandse meeuwen ook Show Racers. Het afgelopen jaar heeft Jan wat extra meeuwen gehaald en het aantal fokkoppels uitgebreid naar 14. Dat zijn bijna allemaal blauwe met een enkele kras, roodzilver en blauwzilver erbij. Als je bij een andere fokker op het hok komt pik je er altijd wel de voorkeuren uit. We werken allemaal met dezelfde standaard van de Oudhollandse meeuw, maar beginnen toch altijd te selecteren in onze eigen volgorde. Jan heeft altijd goed op de snavels gelet, mooi krachtig en goed meelopend. Ook hebben al z’n dieren vulling in de voorkop. Een enkeling kon iets meer stop tonen en sommigen konden iets korter. Toch kun je zonder meer stellen dat Jan alle ras-eigenschappen van een Oudhollandse meeuw in het hok heeft. Met andere woorden hij heeft geen vreemde dieren meer nodig om een complete stam op te bouwen. Dat bleek ook wel toen we alle jongen een voor een in handen namen.

Jan Ina en hond

Jan en Ina met schoothondje

Jan liet ons maar even onze gang gaan voor de trainkooien en we pikten er zo zes of zeven helemaal complete meeuwen uit waar niet veel meer aan mis kan gaan. Daarna nog een stuk of zes die ook zeker moeten worden afgewacht en mooi kunnen uitgroeien. Ondertussen pakte Jan af en toe de ouderdieren erbij. Het blijft altijd puzzelen met fokdieren, welke sterke punten maar vooral ook welke tekortkomingen hebben ze en wat kun je er tegenover zetten.  Wanneer je dieren met een sterk verervende tekortkoming aanhoudt voor de fok moet je in ieder geval zorgen dat de partner op dat punt uitblinkt en dan nog zal je gewoon veel jongen moeten fokken en de beste op dat onderdeel eruit moeten kiezen. Jan heeft dat allemaal wel aardig bekeken en heeft niet veel gekke dingen in huis. We fokken allemaal wel eens een jong met een losse staart, weinig jabot, beetje krom borstbeen, beetje keelwam etc. Als het verder een mooi dier is en die afwijking is een uitzondering in je hok, dan kun je zo’n dier nog aanhouden, maar het beste is gewoon geen risico te nemen en ze weg te doen.

DSC01176

geweldige stop en mooie nek

Hier een foto van een dier met een prachtige stop. Let ook eens op de prachtige nek zonder ook maar een spoortje van onderbreking. Op de foto lijkt de voorkop wat kort maar is in mijn ogen nog wel acceptabel. Een Oudhollandse meeuw behoort gewoon stop te hebben en als je dan af en toe eentje fokt die op dat punt uitblinkt, dan moet je die iets kortere voorkop voor lief nemen.

DSC01181

prachtige snavel en lengte in de voorkop

Hier een dier met een langere voorkop en op dit moment ook iets minder stop. De kop moet nog ruien en zal dan wel iets meer hoogte krijgen waardoor het denk ik helemaal goed komt. Dit dier waren we behoorlijk van onder de indruk. Zeg maar wat je hier aan wilt verbeteren !

Tussendoor nog even heerlijk gegeten met z’n allen, maar niet te lang natuurlijk want het ging tenslotte om de duiven. Voor we er erg in hadden was het al weer vier uur, tijd om afscheid te gaan nemen. We hebben Jan en Ina hartelijk bedankt voor de ontvangst. Klaas kreeg nog een mooie fokdoffer mee en we gingen weer op weg naar Friesland.