Jongdierendag 2014 O.H. Meeuwclub

Vandaag was de eerste gelegenheid voor de Oudhollandse meeuwenfokkers om de eigenfok dieren van dit jaar te vergelijken met de concurrentie. Als sinds jaren houdt de Oudhollandse Meeuwenclub haar jongdierendag op de 2e zaterdag in oktober in het Duivencentrum in Apeldoorn. Gedurende het jaar komen verschillende fokkers wel bij elkaar thuis of hebben via de telefoon en mail contact met elkaar. Je vraagt natuurlijk eerst: Hoe is het? Maar wanneer gezondheid en welzijn van de fokker en de naaste omgeving prima is, gaat het daarna alweer snel over duiven. Hoe heb je gefokt? Zit er nog wat moois bij?

Wel vandaag konden we dat dan ook echt zien. 27 leden hadden totaal 215 Oudhollandse meeuwen ingestuurd. Dat waren er 15 wit, 6 zwart, 28 rood, 10 geel, 80 blauw, 13 blauwzilver, 19 roodzilver, 19 geelzilver en 12 kras. In de klasse tekeningfouten waren 13 dieren ingezonden. De dieren werden gekeurd door 9 clubkeurmeesters.

Apeldoorn JDD voorzitter Klaas de With doet de opening

Voorzitter Klaas de With heet iedereen welkom

Na het welkom door de voorzitter gingen de keurmeesters snel van start. Ondertussen werd er volop bijgepraat, duiven bekeken en becommentarieerd. Voor de verkoop was dit jaar voor mijn gevoel wat minder belangstelling dan anders. Veel fokkers benaderen elkaar rechtstreeks wanneer versterking nodig is.

Van iedere kleurslag werd de beste uitgezocht en in de kleurslagen met veel dieren ook de beste op 1 na en op 2 na.

Beraadslaging Keurmeesters Apeldoorn JDD

Keurmeesters kiezen samen de beste uit
v.l.n.r. Nicolaij, van der Wal, De Poel (met duif), Rijks en De Vries

 

Uiteindelijk moesten de keurmeesters nog de koppen bij elkaar steken om de beste doffer en duivin en ook nog beste op een na uit te maken.

Beste doffer werd een blauwzilver van Wilfried van Voorenberghe en ik had deze keer de beste duivin. Beste doffer op een na was een zwarte van Arno Cuijpers en duivin op een na een roodkras van Dieter Gossen.

Mooiste OH Meeuw duivin JDD Apeldoorn

Mooiste duivin met 97 punten

Ik mag bijzonder tevreden zijn. Deze duivin was ook de mooiste in blauw. Verder haalde ik nog viermaal 96 punten. Hieronder de foto’s.

DSC01701

Jonge duivin, fraaiste blauwe op twee na

DSC01709

Nog een jonge duivin, deze houdt niet zo van foto’s

DSC01698

Jonge doffer

DSC01688

Nog een jonge doffer, duidelijk uit een heel andere lijn

Al fok je nog zo lang duiven, het blijft lastig voorspellen welke van je duiven uiteindelijk hoog zullen eindigen. Ik houd mezelf maar voor dat het uiteindelijk om de totaalindruk gaat, waardoor ook een duif die op een bepaald punt tekort komt maar die zich voor de rest erg goed verkoopt ver kan komen. Ik zag overigens ook vandaag weer dieren die duidelijk nog niet gewend waren aan een tentoonstellingskooi.

Joop Fidder kwam na afloop nog even bij me; “Wierd kun je wel tegen kritiek?”, natuurlijk wel en van Joop al helemaal. “Die U-duivin van jou kan meer stop hebben”. Nou samen kijken natuurlijk. De duivin heeft wel stop maar voor Joop nooit genoeg. Ik zeg “Joop kijk nou eens naar de hele duif, ook naar type, borstdiepte en showconditie”. Afijn weer genoeg stof voor een leuke discussie. Joop neemt me mee naar zijn mooiste doffer. Een werkelijk prachtig dier, hieronder twee foto’s.

DSC01696

Prachtige jonge doffer van Joop Fidder …

Doffer Joop Fidder

… met een geweldige kop

De doffer haalde 95 punten, maar Joop had stiekem gehoopt op meer. Het is altijd lastig om op een foto het type goed vast te leggen, maar de kop is werkelijk fantastisch. Ook de manen vertonen geen enkele onderbreking. Ik ken Joop zijn dieren overigens goed, want hij heeft mij destijds goed op weg geholpen met drie fokdoffers. Veel van mijn dieren zijn daar nageslacht van, ook de duivin waar ik vandaag mee scoorde (kleindochter).

Deze dag ging weer snel voorbij, voor mij ook weer leuk thuiskomen met drie bekers voor de kinderen. Het was weer een fijne dag onder duivenvrienden.