Jongdierenkeuring FSC

Gisteravond weer een gezellige avond gehad met duivenvrienden onder elkaar. Het was tijd voor de fokkersavond van de Friesche Sierduiven Club en dat is voor mij altijd de eerste tentoonstelling van het showseizoen.
Het aantal ingezonden dieren is bij de FSC redelijk constant, altijd ongeveer 250 stuks. Dit jaar waren er 244 dieren ingeschreven en ze werden gekeurd door 8 keurmeesters.

Jongdierenkeuring FSC 2015

Foto vanaf het Balkon, de mannen in de witte jassen zijn druk bezig

Bij de Oudhollandse meeuwen 19 inzendingen van Willem de Wal, Klaas de With, Walter de Graaf en mij. Ze werden gekeurd door Ane Visser, ervaren fokker en ook al sinds jaar en dag clubkeurmeester van de Oudhollandse meeuwclub. Het is voor een keurmeester wel eens lastig om zo vroeg in het seizoen de duiven al goed te kunnen beoordelen. Vele zijn nog in de rui en met name bij rassen als onze meeuw is de kopbelijning pas echt goed te beoordelen wanneer ze helemaal uitgeruid zijn. Twee millimeter meer of minder substantie kan het verschil uitmaken tussen een meeuw met een goede of met te weinig stop en ook met voldoende vulling of toch geknepen.
Ook is het in het begin van het seizoen nog niet bij alle dieren duidelijk of het doffers of duivinnen zijn.

Vooraf had ik al enkele mooie dieren gespot, o.a. een mooie roodzilver. De keurmeester gaf echter maar tweemaal 96 punten weg, allebei in blauw en beide dieren van mij. Zo’n jongdierenkeuring is altijd een mooie gelegenheid om nog even met de keurmeester na te praten. Zo kregen we nog een discussie over de hals- en beenlengte bij de Oudhollandse meeuw. Persoonlijk vind ik het mooi wanneer zowel de hals als de benen wat lang zijn. In het verleden kwamen in sommige stammen Oudhollandse meeuwen nog te korte beentjes voor en dan komt het korte en brede type dat we verlangen bij onze meeuw minder tot zijn recht. Dieren met korte benen wil ik niet mee fokken. Ik fok af en toe dieren die de hals niet goed strekken en ook dat vind ik niet mooi bij de Oudhollandse meeuw. Ane denkt daar anders over en verwijst daarbij ook naar andere Nederlandse rassen.

Eindkeuring Fokkersavong FSC

Van 244 dieren gaan er 8 door naar de finale – Eindbespreking door Willem de Wal

Iedere keurmeester koos zijn mooiste dier uit en deze werden vooraan in de zaal opgesteld. De eindkeuring werd gedaan door Willem de Wal en Wim Halsema.

JDD FSC fraaiste OHMeeuw

Mooiste dier uit de keuring van Ane Visser

Mijn blauwe duivin die door de keurmeester naar voren werd gehaald stond er op zich mooi voor, maar ik zag wel dat ze nogal onrustig werd van al die grote mannen en vrouwen om haar heen en probeerde weg te komen. De komende weken zal ik haar wat vaker in de showkooi zetten, zodat ze zich daar beter op haar gemak gaat voelen. Ze zat niet bij de laatste drie.
Mooiste sierduif werd een Nederlandse Schoonheidspostduif van de Combinatie Hartkamp.