Jongdierententoonstelling OHMC

Vandaag de start van het tentoonstellingsseizoen voor de Oudhollandse meeuwenfokkers, de jaarlijkse jongdierententoonstelling van de Oudhollandse Meeuwclub in het duivencentrum in Apeldoorn. In de loop van het fokseizoen hoor je wel van deze of gene of er goed is gefokt of niet. Voor jezelf is het altijd lastig vooraf in te schatten hoe je er werkelijk voor staat ten opzichte van de concurrentie, want thuis in de trainkooi heb je altijd de mooiste!

Er waren dit jaar 224 Oudhollandse Meeuwen ingezonden en ze werden gekeurd door 8 keurmeesters. Tijdens de keuring kunnen de inzenders gezellig bijkletsen. Ook is er ieder jaar weer veel belangstelling voor de verkoopklasse. Je ziet daar regelmatig mooie dieren tussen zitten. Mijn ervaring is wel dat je soms enthousiast met een dier thuiskomt, maar wanneer die  tussen je eigen dieren zit toch tegen kan vallen.  Het doen van impulsinkopen is dus volgens mij niet iets wat alleen bij vrouwen voorkomt! Het is denk ik het beste voor jezelf na te gaan wat voor dier je precies nodig hebt en daar dan gericht naar op zoek te gaan. De meeste dieren dit jaar weer in de kleurslag blauw. Er waren maar liefst 72 dieren ingestuurd. Niet alleen de meeste dieren maar ook de beste zaten dit jaar in die kleurslag. De beste doffer (van Jan van Dongen) en de beste duivin (van Joop Fidder) van de show waren beide blauwe. De duivin van Joop heb ik een foto van, is het geen plaatje?

DSC00196

Beste blauwe OHM van Joop Fidder

In al dat geweld mag ik tevreden zijn met mijn eigen resultaten. In de doffers de 2e en 3e 96 punten. Een van die doffers had ik al eens een artikeltje over geschreven onder de titel “veelbelovend jong”. Ik heb vandaag wel weer een foto van die doffer gemaakt maar die was jammer genoeg onscherp. Ook bij de duivinnen had ik er nog eentje met 96 punten.

5820 uitgelicht

Mijn mooiste duivin met 96 punten

Leuk dat de Oudhollandse Meeuwclub dit jaar een wedstrijdje had bedacht, je eigen beste dier aankruisen. Voor mij was dat deze keer niet moeilijk. De doffer hieronder was ook al succesvol bij de jongdierenkeuring van de FSC en maakte het opnieuw waar.

Oudhollandse Meeuw 2013-5829

Mijn jonge doffer, 96 punten

Na afloop van de keuring ging iedereen met de uitslagen in de hand langs de kooien. Zien hoe je het zelf hebt gedaan, waar zitten de winnaars en wie moeten we vandaag feliciteren.
Klik hier voor de  Catalogus
Er werd natuurlijk ook weer volop na gekeurd. Bij de kopbelijning, stop en vulling van de Oudhollandse Meeuw kan een millimetertje meer of minder al een groot verschil uitmaken. Dit geeft daarom wel ruimte voor verschillende interpretatie. Ook gebruiken fokkers en keurmeesters soms verschillende benamingen om iets duidelijk te maken. Zo hoorde ik vandaag nog een mooie uitleg van het begrip voorhoofdsvulling; “als je de kop van opzij beziet moet de voorhoofdslijn de buitenbocht nemen en niet de binnenbocht”.

DSC00190

vlnr. Rudie de Bruin, Joop Fidder, Bertus Kok, Geert Strijker en Jan Pranger.
Bertus legt Joop nog één keer uit hoe ze eruit behoren te zien.

Moe en voldaan keerden we kort na vieren huiswaarts. Het was weer een mooie dag.