Jongen

Een duif is een van de snelst groeiende levende wezens op aarde. In de eerste weken zie je ze per dag veranderen. Hieronder een paar foto’s van jongen van verschillende leeftijden.

Jongen 6 dagen oud

Jonge Oudhollandse Meeuwen van 6 dagen oud

Jongen 2,5 week

Mooi stel jongen van ruim twee weken oud

Ieder jaar zo rond 1 februari begin ik met fokken. Het kan dan vaak nog behoorlijk koud zijn, waardoor de eerste ronde meestal wat minder jongen geeft. Om de ouderdieren zoveel mogelijk te ontzien haal ik de jongen weg als ze precies 21 dagen oud zijn. In mijn voorportaal heb ik een plank waar ik ze laat zitten totdat ze er zelf vanaf vliegen. Meestal zitten ze daar zo’n twee weken. Ik doe dit al heel lang op deze manier en het geeft veel voordelen. Niet alleen krijgen de ouderdieren wat langer rust, de jongen groeien voor mijn gevoel ook beter op. Ze kunnen de hele dag door zoveel eten als ze willen. Vaak wordt mij gevraagd of die jongen op zo jonge leeftijd al zelf kunnen eten. Nou dat levert geen enkel probleem op, meestal eten ze al binnen een dag.

DSC04555

Speciaal hoekje voor de jongen vanaf 3 weken

Een voordeel is ook dat ik ze in die weken dagelijks (afhankelijk van hoeveel tijd ik heb) verschillende keren in de hand neem. Ze worden hierdoor erg tam en dat is niet alleen plezierig in het hok, maar ook een groot voordeel wanneer je ze voorbereidt op de tentoonstelling.
Ik probeer ieder jaar zoveel mogelijk jongen te fokken. Het is een jaarlijkse cyclus, waarbij aan het eind van het seizoen sommige fokdieren het veld moeten ruimen. Dat kan zijn omdat ze niet goed genoeg gepresteerd hebben, maar de jongere generatie kan ook gewoon beter zijn. Op deze manier ben ik voortdurend bezig mijn selectie fokdieren te verbeteren.
Verder is het op de shows een voordeel wat meer dieren in te zenden. Al draai je nog zolang mee, het blijft lastig in te schatten welke dieren de keurmeester eruit zal pikken.
Mijn duivenhok is niet zo groot, of misschien heb ik ook wel wat teveel dieren voor mijn hok. Voor mijn afdeling jonge duiven hou ik een maximum van 35 dieren aan. Als ik er meer krijg, moeten er dieren weg. In mijn beste seizoen tot nu toe fokte ik 88 jongen, dus dat betekende dat ik voortdurend als een aasgier door het hok ging om af te wegen welke dieren het veld moesten ruimen. Als er op dat moment geen kopers zijn, gaan ze naar een opkoper.

De jongen zitten het liefst in de voliere

De jongen zitten het liefst in de voliere

De praktijk leert dat je bij de fok van Oudhollandse meeuwen altijd veel dieren met tekeningfouten fokt. Mijn fokdieren zijn op een enkele uitzondering na allemaal goed getekend. Toch is ongeveer de helft van de jongen niet goed getekend. Vaak gaat het om kleinigheidjes als geen duimveren of te veel of te weinig witte pennen. In principe kun je dit in de fok wel weer compenseren, door er de juiste partner aan te koppelen. Toch fok ik liever niet met misgetekende dieren. Volgens mij is het zo dat als je generaties lang met schone dieren fokt, het aantal tekeningfouten op den duur zal afnemen. Met de mis getekende dieren kun je natuurlijk wel andere fokkers blij maken. Als je een bepaald dier nodig hebt in je fok en je kunt die alleen maar krijgen met een tekeningsfout, dan moet je het natuurlijk gewoon proberen. Toen ik het land afreisde voor goede fokdieren heb ik er ook verschillende met tekeningfouten gekregen.
Verder hou ik ook dieren met andere storende fouten niet lang aan. Het komt af en toe voor dat een dier geen of te weinig jabot heeft. Ook zit de kuif soms te laag. Dit zijn zaken waar ik streng op selecteer. Ik denk dat iedere fokker in zijn stam nog wel enkele aandachtspunten heeft. Door familieteelt komen bepaalde ongewenste eigenschappen eerder naar voren. Het is zaak goed op te letten, want voor je het weet heb je iets vastgelegd.