Jubileumshow 75 jaar OHMC Veenendaal

De Oud Hollandse Meeuw Club bestaat dit jaar 75 jaar! En hoe kun je dat nu beter vieren dan met een jubileumtentoonstelling? Deze eendaagse show werd gehouden in Veenendaal. Er waren 216 Oudhollandse meeuwen ingestuurd en ze werden gekeurd door 8 keurmeesters. De familie Moezelaar (oprichter van de OHMC) was ook aanwezig evenals de voorzitter van de NBS, Thom Laming en de voorzitter van SA&O Cas Butter.
Bij een jubileum kijk je natuurlijk ook even terug en het was aardig dat Wim Wesseling een voliere met boerenmeeuwtjes had gevuld en erover vertelde. Feitelijk was dit het meeuwtje waaruit 75 jaar geleden onze Oudhollandse Meeuw is voortgekomen. Wat een verschil met nu. Het boerenmeeuwtje vertoont het veldduiventype, het kopje is klein en heeft niet een meelopende snavel en ook geen vulling. Er is in al die jaren veel bereikt zullen we maar zeggen. Op internet vond ik nog een leuk artikeltje over Wim en zijn boerenmeeuwtjes.
Verder gaf Jan Luchtmeijer een presentatie over de geschiedenis en cultuur van duiven. Hij heeft hier ook een prachtig boek over geschreven, klik hier voor zijn website.
De keurmeesters waren ondertussen hard aan het werk en Roel Staats verwerkte weer de resultaten in de catalogus. Na afloop kon het nakeuren beginnen. Mooi dat de keurmeesters er allemaal nog bij waren, want zo kon er nog worden gediscussieerd over de keuring en verschillen in inzichten. Heel belangrijk zowel voor de inzenders als voor de keurmeesters. Inzenden is ook altijd weer leren, zo was er een zeer ervaren fokker die er achter kwam dat een van zijn dieren een scheve kuif had.
Ik mag tevreden terugkijken op mijn showresultaten van deze dag; de fraaiste van alle 69 blauwe en ook nog de fraaiste collectie (MO-VO-MJ-VJ) van allemaal.

Oudhollandse Meeuw 517 Veenendaal

Oude duivin met 97 punten, mooiste blauwe

Oudhollandse Meeuw 5813 Veenendaal

Jonge doffer, 96 punten

Oudhollandse Meeuw 2013-5829 Veenendaal

Jonger doffer – voor de 5e maal dit jaar 96 punten