Keistadshow 2013

De Keistadshow in Amersfoort is voor de fokkers van Oudhollandse Meeuwen feitelijk het Nationaal Kampioenschap. Op deze clubshow van de OHMC komen alle fokkers samen om hun dieren te laten zien. Dit jaar zaten er maar liefst 270 O.H. Meeuwen in de kooien. Het mooie aan dit soort shows is dat er voor iedereen wat te bewijzen of te winnen valt, dus veel wedstrijdjes in een wedstrijd. Iedere keer worden de kaarten opnieuw geschud; hoe zou die mooie duif van de concurrentie er deze keer voorstaan? Ziet de keurmeester deze keer iets over het hoofd of door de vingers? Op de Keistadshow weet je niet vooraf welke keurmeester je dieren gaat keuren. Je kunt dus bij het insturen geen rekening houden met de eventuele voorkeuren en stokpaardjes van de keurmeester. Zo zag ik deze keer op een flink aantal keurbriefjes opmerkingen over een raskenmerk, waar bij voorgaande keuringen nauwelijks opmerkingen over waren gemaakt. Vandaag die duiven nog even allemaal in de trainkooi gehad om dat voor mezelf te beoordelen. Het is natuurlijk wel zaak om bij op- en aanmerkingen niet direct in de weerstand te schieten maar te proberen er wat van op te steken. Als je fokt voor de tentoonstellingen moet je wel. Toen ik vier jaar geleden opnieuw ben begonnen met duivenfokken heb ik me dat uitdrukkelijk voorgenomen. Mijn motto is “go with the flow”, waarmee ik bedoel dat ik fok in de door de speciaalclub en clubkeurmeesters gewenste richting. In mijn vorige fokperiode trok ik meer mijn eigen lijn en beleefde daardoor steeds minder plezier in de tentoonstellingen en ging steeds minder showen.

In de kleurslag blauw was de strijd dit jaar zoals vooraf al was te verwachten hevig. Er worden de laatste jaren steeds meer  blauwe ingestuurd, dit jaar maar liefst 84 stuks. Winnaars van de klassen waren Gerrie Kreeft, Bertus Kok en Joop Fidder. De winnaars zijn allemaal bekende dieren, die al eerder hoge predikaten hebben gehaald. Klik hier voor de Catalogus Keistadshow 2013
Zoals op vele terreinen in het leven bieden in het verleden behaalde resultaten geen garanties voor de toekomst. Ik had 16 dieren ingestuurd waarvan er 10 al eens 96 of 97 punten hadden behaald. Drie ervan haalden ook nu weer 96 punten. Verder nog 6 maal 95,  5 x 94 en 2 x 93 punten. Al met al goed genoeg om dit jaar voor het derde jaar achtereen de wisselprijs voor de fraaiste collectie blauw te winnen. Hiervoor tellen de zes hoogste predikaten mee.

Hieronder foto’s van mijn dieren die 96 punten behaalden.

Oude duivin... Maak je een foto? Dan ga ik even goed staan

Oude duivin…
Maak je een foto? Dan ga ik even goed staan

Oudhollandse Meeuw 5827 op Keistad

Jonge duivin

O.H. Meeuw 5840 op Keistad

En nog een jonge duivin uit de laatste ronde

Om half elf – ik stond in de verkoopafdeling net met een duif in mijn handen – viel de stroom uit en was het pikkedonker. Stressvolle toestand voor de organisatie natuurlijk, want je weet nooit hoe lang dat gaat duren. Gelukkig was het rond het middaguur weer voor elkaar en kon iedereen duiven gaan kijken. Het is altijd weer een gezellige dag, elkaars duiven bezien, nog een enkel fokdier uitwisselen, een paar keer heen en terug naar de auto en voor je het weet is het al weer tijd om uit te kooien.
We hebben weer een gezellige dag gehad.