Mijn duivenhok

Mijn duivenhok heb ik zelf gebouwd. Het heeft voor een duivenhok een wat typische vorm. Dat heb ik zo gedaan omdat ik niet de hele erfscheiding met de buren wilde volbouwen. Het hok heeft een broedafdeling van 2.10 x 1.80 en een jonge duivenafdeling van 1.80 x 1.80. Verder nog een voorportaaltje van 1.20 x 1.30.
Al met al is dit voor een fokkerij met 12 koppels Oudhollandse Meeuwen niet erg groot. Vooral aan het eind van het fokseizoen zit het erg vol met meer dan 60 duiven. Als ik volop ruimte zou hebben, zou ik het liefst een hok met drie afdelingen willen hebben. Dan kun je na het fokseizoen de laatste jongen nog apart houden. Nu zitten ze bij de fokduivinnen en die moeten eigenlijk krap gevoerd worden, terwijl de laatste jongen nog wat extra’s nodig hebben.

Voor het hok grote volières. Hiervoor heb ik zo’n 40 centimeter grond uitgegraven en daar overheen roosters gelegd. Op die roosters weer grote keistenen. Op deze manier kan ik gemakkelijk met de tuinslang de mest wegspuiten, die dan door de roosters wegloopt. Ik heb geen ramen in het hok, alleen maar raamopeningen. Dat bevalt mij prima. In het begin toen ik dieren aanschafte van diverse hokken had ik wel af en toe een dier met een nat oog. Ik heb daar toen bij het selecteren rekening mee gehouden en nu na enkele jaren komt dat niet meer voor. Op deze manier heb ik altijd een optimale ventilatie in het hok en hou ik het een beetje spartaans voor de dieren. Je moet ze ook niet teveel verwennen, want dan hou je uiteindelijk een zwakke stam over. Duiven kunnen prima tegen de kou en op deze manier kunnen ze ook zo de volière invliegen.

DSC03316

Duivenhok vanaf de zijkant

DSC00664
Dagelijkse routine, de vloer schrabben

 Ik heb geen zand of korrel of iets dergelijks op de vloer, gewoon de kale vloer en die maak ik dagelijks schoon met de brede schrabber. Omdat mijn hok niet zo groot is, is dat in vijf minuten klaar. De loketkasten doe ik maar eenmaal per week, omdat de mest daar toch mooi achterin blijft liggen. In het fokseizoen maak ik ook de broedhokken twee keer daags schoon. Bij de aanvang van het  fokseizoen bouw ik de broedafdeling om. De loketkast heb ik demontabel gemaakt en die gaat op het zoldertje boven het hok. De broedhokken zijn ook uitneembaar en die worden dan weer opgebouwd. Ik heb in het broedseizoen dan ook geen zitgelegenheid voor de doffers, omdat ik wil dat ze ’s nachts in het broedhok zitten.

De broedhokken zijn 70 breed en 45 diep. Ik gebruik altijd L vormige wandjes voor rond de broedschotels. De toegang is via de achterkant. Op deze manier hebben de duiven meer beschutting op het nest en voorkom ik dat er een vechtpartij op het nest ontstaat wanneer een duif in het verkeerde broedhok vliegt. Hierdoor komt het vrijwel nooit voor dat eieren sneuvelen.

De broedafdeling, ruimte voor 12 koppels

De broedafdeling, ruimte voor 12 koppels

In het voorportaaltje heb ik in het fokseizoen een grote plank waar de jonge duiven komen vanaf de leeftijd van 21 dagen tot ze eraf vliegen. Na de fok haal ik die weer weg en komen er zes trainkooien.

Plankje voor de jongen

De afdeling voor de jongen met aan weerszijden loketkasten, in totaal 44 vakjes. Zodra het fokseizoen is afgelopen verhuizen de oudste jongen naar de dofferafdeling en komen de fokduivinnen erbij.

Jonge duiven afdeling, met aan weerszijden een loketkast

Jonge duiven afdeling, met aan weerszijden een loketkast

Mijn vorige duivenhok was van steen. Ik had het aan de binnenkant afgetimmerd met hout. In de volières grote keistenen. Daaronder hoopte de mest zich wel op, waardoor ik (ik bedoel natuurlijk mijn duiven) af en toe last van wormen had. Bij mijn hok van nu heb ik daarom roosters onder de stenen. Ook toen al had ik al een apart hoekje voor de jongen. Hier enkele foto’s uit 1995.

Wierd in duivenhok 1994

Mijn vorige duivenhok

Jonge duivenhoekje 1995

Peuterschool