Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Het is al half april en het fokseizoen is weer in volle gang. We hadden mooi zacht en droog weer dit voorjaar dus alle omstandigheden waren gunstig voor een voorspoedige fok. Er zitten dan ook al weer een paar leuke jongen, hoewel het aantal wat tegenvalt. Ik heb ook nog wel wat pech gehad. Ook wel weer grappige dingen meegemaakt. Zo heb ik een fokduivin die vorig jaar goed had gefokt. Dit jaar bleef het nest echter leeg. Ik snapte er niets van want ze was goed in conditie en voelde ook prima aan. Tot ik op de dag dat de eieren van de buren moesten uitkomen erachter kwam dat die op 4 eieren zaten. Toen ik van de verbazing was bekomen, viel het kwartje. De duivin die maar niet legde, had vorig jaar dat broedhok. Ik heb haar er dit jaar niet een keer gezien, maar kennelijk is ze er met het leggen vlug even binnengeschoven, ei leggen en weer weg. Het is voor Oudhollandse meeuwen lastig om vier eieren goed te bebroeden, vooral als het nog koud  is. Van deze vier eieren had ik toch nog een jong. Ik heb wel eens gehad dat ik tijdelijk in geval van nood een eitje extra bij een koppel leg. Ik heb ontdekt dat de eieren dan zeker twee dagen later uitkomen. Ik denk dat het komt omdat ze toch gemiddeld wat kouder blijven tijdens het broeden. Maar vier eieren voor een koppel is dus duidelijk teveel.

Mooi onderdeel van onze liefhebberij is iedere keer weer het afwachten hoe de jongen gaan uitgroeien. In het nest kun je er nog niet zoveel van zeggen, hooguit of de snavels stevig zijn en goed zijn ingepland. Ook kun je al snel zien of de snavel wel voldoende neerwaarts gericht is. Wanneer dat niet het geval is zal het dier nooit veel voorhoofdsstop kunnen krijgen. Tussen de drie en vijf weken krijgen de koppen al wat meer vorm.

Jong 2014 met lange kop

Jong met een mooie lange voorkop

Hier een doffer uit een van de fokkoppels waar ik mooie jongen uit verwacht. Dit dier heeft een mooie lange voorkop. Zoals ik er nu tegenaan kijk, kan deze straks uitgroeien tot een ideale Oudhollandse meeuwenkop. De snavel loopt nu nog niet helemaal mooi mee maar dat komt straks wel goed. Ook krijgt dit dier een goede stop en meestal worden de schedel en de manen na de rui nog wel wat langer. Ik heb de laatste jaren veel nadruk gelegd op type. Lange dieren heb ik niet mee gefokt. Dit heeft tot gevolg dat ik nu slechts bij uitzondering een lang dier fok.  Dit dier lijkt wat langer in achterpartij, maar valt nog binnen de grens die ik mezelf heb gesteld. Als hij straks is uitgegroeid heeft hij denk ik het ideale type en stand. Op de foto kun je zien dat het nog een beetje een slungelachtig type lijkt, doordat hij nog wat meer structuur in de nek moet krijgen. Na de rui wordt dat beter.

Jong 2014 koppel I

Compact jong

Hier nog een jong duivinnetje uit een koppel oom x nicht uit een lijn waar mooie types uitkomen. Dit dier vliegt al en zal dus mooi kort in achterpartij blijven. De kopbelijning komt volgens mij ook wel goed. Het kuifje loopt aan deze kant wat breed uit en moet later voor de show nog wel een beetje worden bijgeknipt.

Deze twee jongen hebben heel verschillende types. De onderste benadert het ideaalbeeld qua type het meeste. Wanneer je teveel selecteert op type en korte dieren, kan dat wel wat ten koste van de lengte in de kop gaan. Vandaar dat dieren zoals het bovenste jong voor mij belangrijk zijn als fokdier.