Noordshow 2014

Voor mij de laatste show dit seizoen. De fokkoppels voor 2014 staan al weer op papier en het wordt hoog tijd de dieren even rust te geven. Er worden op de Noordshow de laatste jaren steeds meer Oudhollandse Meeuwen ingestuurd, dit jaar maar liefst 64. De verdeling over de kleurslagen was niet erg evenredig. De laatste jaren zien we steeds meer blauw in de kooien. Dat is op zich natuurlijk prima maar wel een beetje jammer dat dat ten koste van de andere kleurslagen gaat. Hier zaten er maar liefst 43 blauwe. Ik had er 16 ingestuurd. De middag voor het inkooien neem ik altijd vrij om de duiven klaar te maken. Ik heb maar ruimte voor 6 trainkooien dus daar zet ik ze dan bij toerbeurt in en zie dan of er nog wat geconditioneerd moet worden. Dat blijft bij mij over het algemeen beperkt tot het weghalen van enkele veertjes op de zijkant van de benen. Aan de kop valt niet veel te doen. Een heel enkele keer moet de kuif nog een beetje worden bijgeknipt, maar dat hoeft in principe maar een keer nadat ze zijn uitgeruid. Mijn dieren krijgen iedere zondag een bad zodat ik ze voor een show niet hoef te wassen. Sommige doffers hebben wel eens een vieze staart, die was ik dan twee dagen van tevoren.
Ik ga er ruwweg van uit dat een duif die ik instuur 95 punten zou moeten kunnen halen. In alle vier klassen blauw schrijf ik net iets minder dieren in dan ik zou kunnen brengen en de middag voor het inkooien beslis ik dan wie er naar toe gaan. Iedere keer opnieuw word ik namelijk zelf weer verrast door sommige dieren die er op dat moment gewoon erg mooi voorstaan. Het maakt zo’n enorm verschil wanneer een duif in topconditie is of net niet. Mijn grootste voorbereiding voor de shows is dan ook mijn dieren in conditie te houden. Het hele jaar door maak ik het hok tweemaal per dag schoon en ik ben erg precies in het voeren. Dat gaat bij mij duidelijk anders dan bij veel anderen. Ik voer gewoon krap (ook in het fokseizoen) en pas gedurende het jaar de samenstelling van het voer aan. In deze rustperiode voer ik 50% gerst. Wat ik verder nog doe is iedere avond 6 dieren in de trainkooi zetten die daar dan die nacht blijven. Dat zijn iedere keer weer andere. Sommige dieren zitten er nooit. Ik heb er duivinnen bij die ik gewoon met een hoofdbeweging naar me toe kan laten komen en dit soort moet je niet teveel aandacht geven. Anderen zijn wat onrustiger in de kooi en dat is alleen maar op te lossen door hen er regelmatig in te zetten. Als er dan ook nog een knapperd van het andere geslacht naast je zit, wordt die trainkooi toch zo langzamerhand wel interessant. Ook hou ik op deze manier de showconditie in de gaten en of ze wel hard blijven aanvoelen. Een duif die goed in conditie is maar wat te licht kun je met het juiste voer in een week al laten groeien. Zoals het waarschijnlijk alle inzenders vergaat, begin ik de avond van de keurdag onrustig te worden. De Noordshow heeft als een van der weinigen in Nederland niet de gewoonte direct na de keuring de catalogus online te zetten. Klik hier voor de Catalogus Noordshow 2014.
Toen die er een dag later nog steeds niet opstond ben ik in de auto gestapt om te gaan kijken. Voor mij toch een uur rijden maar ja… Nu ik was blij verrast met mijn resultaten.
De mooiste Oudhollandse Meeuw met een oude duivin met 97 punten en ook voor de rest prima predikaten (1 x 97, 6 x 96, 7 x 95, 1 x 93 en 1 x 00). Hieronder enkele foto’s.

505 Noordshow 2014

Fraaiste OH Meeuw – 97 punten – oude duivin

Mijn oude duivin was vorig jaar bij een andere keurmeester ook al mooiste van de Noordshow. Ze is bijzonder kort en breed in borst met 100% vulling in de kop. Jammer genoeg heeft ze de neiging zich wat op te blazen als ze veel aandacht krijgt. Dit komt bij vrouwen natuurlijk wel meer voor, maar is voor een Oudhollandse Meeuw niet gewenst.

Oudhollandse Meeuw 519-2012 Noordshow

Oude doffer – 96 punten

Deze oude doffer had ik dit jaar gepaard aan die duivin. Voor mij is dit een goed fokkoppel dat prachtige jongen geeft (zie het artikel “gericht fokken”), waar ik alleen de pech mee heb dat er dit jaar alleen maar misgetekende jongen uit zijn gekomen. Desondanks houd ik toch een jonge duivin (met een witte vleugelboog) uit dit koppel aan.

5673 op Noordshow

Oude duivin – 96 punten

De duivin hierboven had ik voor de Keistadshow nog thuisgehouden omdat ze op dat moment niet echt sprankelde. De laatste weken zag ik al aankomen dat ze in goede showconditie raakte, dus nu ging ze wel mee. Bij mijn fokdieren probeer ik zoveel mogelijk verscheidenheid te houden. Soms houd ik dieren aan die over het geheel genomen niet eens zo bijzonder zijn, maar op bepaalde onderdelen uitblinken. Deze duivin heeft bijvoorbeeld geen broek en een mooi effen licht schild met smalle banden.

517 Noordshow

Oude duivin – 96 punten

Mijn duivin hierboven heeft een goed showseizoen achter de rug, maar is voor mij ook waardevol als fokdier. Duivinnen met zo’n krachtige voorkop en snavel moet je zuinig op zijn. Om dit te bereiken zijn vroeger al die Smierels en Duitse Schoonheidspostduiven ingekruist! Nu is dat niet meer nodig, er zijn genoeg O.H. Meeuwen voorhanden die het hebben, als je er maar op selecteert. Afgelopen voorjaar hadden we nog een hele discussie met een fokker van Oudhollandse Meeuwen die aangaf dat hij de dieren met te zware snavels wegdeed, omdat ze vaak knoeiden met het voeren en soms ook niet al te handig waren met voeren. Ik houd bewust dieren met zware snavels aan want voor je het weet zijn de snavels te dun en gaat ook de vulling in de voorkop achteruit.

5813 op Noordshow

jonge doffer – 96 punten

Deze jonge doffer is mooi kort en ook breed genoeg, maar heeft wat weinig borstdiepte. Hij zit inmiddels bij Klaas de With en krijgt straks een geelzilver duivin als partner.

5831 Noordshow

jonge duivin – 96 punten

Deze jonge duivin stond er ook geweldig voor. Van de foto kun je de showconditie al aflezen! Probeer je voor te stellen hoe een keurmeester te werk gaat bij aanvang van de keuring.  Hij loopt langs de rij en tikt hier en daar eens tegen een kooi om een indruk te krijgen. De dieren die het fijn vinden op een show te zitten en actief en in goede conditie zijn, zullen dan al reageren en opvallen. Een duif die reageert is zeker een predikaatpunt mooier dan de buurvrouw die verveeld voor zich uit staat te kijken. Deze duivin gaat na de show voor een jaartje naar Walter de Graaf om te laten zien of ze ook in het broedhok kan presteren.

Noordshow 5827

jonge duivin – 96 punten

Mijn laatste jonge duivin had het dit jaar al vaker goed gedaan op de show (o.a. 97 punten in Dortmund). Ook zij moet zich zo meteen in het broedhok bewijzen, want zij gaat logeren bij Klaas de With.