Noordshow 2015

Na een onderbreking van twee maanden vanwege een tentoonstellingsverbod konden we eindelijk weer eens duiven gaan showen. De Noordshow heeft ieder jaar een vaste plaats in mijn showprogramma. Dit jaar werd deze gehouden in de TT – HALL in Assen en dat heeft goed uitgepakt.  Het was eerst even schrikken, ruim 9000 kippen, konijnen en duiven allemaal bijeen in een grote hal. Maar het paste er allemaal in, hoewel er duidelijk minder commerciële stands waren dan voorgaande jaren in de Prins Bernhard Hoeve in Zuidlaren.

Totaal zaten er ruim 800 sierduiven. Het aantal Oudhollandse meeuwen op de Noordshow neemt ieder jaar toe, dit jaar waren er 69 ingestuurd en ze werden gekeurd door Geert de Vries. Klik op de link voor de Catalogus Noordshow 2015. De rij Oudhollandse meeuwen begint met kooi 5392.

De Oudhollandse Meeuwclub heeft het allemaal goed geregeld met vaste clubkeurmeesters. Er is regelmatig overleg over de stand van het ras en eenmaal per jaar wordt in een bijeenkomst van het bestuur met de clubkeurmeesters de ontwikkeling van het ras besproken en afgestemd welke raskenmerken meer aandacht nodig hebben.  Ondanks al deze afstemming houdt toch iedere keurmeester z’n eigen voorkeuren. Van Geert de Vries weten we dat hij van elegante duifjes houdt met veel structuur in de nek, veel stop en het liefst niet al te groot.

Ik kreeg bij veel van mijn dieren opmerkingen over de stop. Desondanks had ik er gelukkig toch weer een paar F-jes bij. Het was voor de keurmeester nog wel even puzzelen voor hij de mooiste had bepaald. In eerste instantie leek die eer te zijn weggelegd voor een mooie jonge geelzilver kras doffer van John de Groot. Op het moment suprême begon die echter wat te blazen (happen naar de baas?) en moest daardoor wel worden gedrukt. Hierdoor werd een van mijn jonge duivinnen uitgekozen als de mooiste van de keuring met 96 punten.

noordshowza 024

Mijn oude doffer haalt standaard 96 punten

Ik had het net al over voorkeuren van keurmeesters. Wel voor fokkers geldt natuurlijk hetzelfde. De doffer hierboven van vorig jaar vind ik zelf de mooiste. Ik heb deze gefokt uit een doffer van Loet de Groot x zijn kleindochter. Er staan diverse foto’s van op deze site. Iedere keer verwacht ik dat deze voor mij zal gaan winnen, maar keurmeesters geven ook iedere keer weer de voorkeur aan andere dieren. Hieronder een foto van zijn  moeder.

noordshowza 009

Oude duivin, 1e 95 punten

Met een jonge doffer haalde ik 96 punten. Op het keurbriefje stond als wens “nog iets meer voorhoofdstop”. Van alle raskenmerken geeft de stop nog altijd de meeste stof voor discussie. Laten we nog eens zien wat er in de standaard staat. “Kop:  Langwerpig en niet te smal; grootste breedte voor de ogen; voorhoofd goed gevuld, met van opzij gezien, lichtgewelfde, ononderbroken snavel-voorhoofdlijn, opvallend overgaand in de vlakke schedellijn die opwaarts overgaat in de puntkap.” De kop moet dus lang zijn. Dat geldt zowel voor de schedel (tussen de stop en de kuif) als de voorkop (tussen de snavel en het oog). Verder zien we dat de standaard niet spreekt over een hoek of stop maar “voorhoofd … opvallend overgaand in de vlakke schedellijn”. Bij een lange voorkop zal de overgang altijd iets minder markant zijn. Het is dus maar waar je voor kiest; een lange voorkop of een markante stop. Als ik oude foto’s terug zie van Oudhollandse meeuwen in de beginjaren dan hadden ze korte voorkopjes met een stop van bijna 90 graden. De stop noemde men toen ook nog hoek. Er is toen bewust voor gekozen om langere koppen te fokken en daar zijn we volgens mij met z’n allen behoorlijk goed in geslaagd. Wanneer we weer teveel nadruk op markantere stoppen gaan leggen, zal dat tot gevolg hebben dat de voorkoppen weer korter worden. Naar mijn mening moeten we die kant niet op. Hieronder een uitvergroting van de kop van deze doffer. Jammer genoeg valt er een schaduw over een deel van de kop, maar de belijning is goed te beoordelen.

1513 kop

Close-up van een dofferkop, met een voor mij perfecte kopbelijning

Hier nog een foto van de complete duif. Hij toont een kort type met borstdiepte en een mooie gevulde nekpartij. Ik zie ook graag dat ze de nek wat teruggetrokken dragen, zodat er een mooie boog zichtbaar is.

noordshowza 037

Jonge doffer, 1e 96 punten

Mijn mooiste duivin kreeg ik deze keer niet mooi op de foto. Het is dezelfde die in Drachten op de show van de FSC 97 punten haalde. Hieronder de foto die toen is gemaakt door Willem Hoekstra.

Oud-Hollandse Meeuw, 97 punten op FSC 2014

Mooiste van de Oudhollandse meeuwen, jonge duivin, 96 punten

Ik behaalde deze dag 4 maal 96 punten. Twee keer bij de oude doffers, eentje met een jonge doffer en eentje met een jonge duivin. Dit is een mooi resultaat waar ik erg blij mee ben. Toen ik er thuis nog even goed voor ging zitten en in gedachten de (voor)ouders van deze vier dieren langsliep, bedacht ik dat deze vier dieren vrijwel onverwant zijn. Dat is alleen maar gunstig want hoe breder de basis hoe gemakkelijker je je stam vitaal kunt houden.

Met Geert de Vries nog even bij de dieren langs geweest. We kennen elkaar al heel lang en Geert komt ook iedere zomer een keer bij me thuis duiven kijken. We hadden het uiteraard ook over de voorhoofdstop en Geert nam me mee naar een duif die voor hem een perfecte Oudhollandse meeuwenkop had, een jonge roodzilver doffer van Ane Visser. We hebben hem samen even op de foto gezet. Inderdaad een prachtige kop met een mooie belijning. Hieronder een close-up.

noordshowza 045

Prachtig belijnde kop, jonge doffer van Ane Visser

Hier nog een foto van een mooie roodzilver duivin van Klaas de With. Hij heeft als hoofdkleur natuurlijk geelzilver, maar aangezien die er de laatste jaren niet meer zoveel zijn heeft hij noodgedwongen wat combinaties met blauw en roodzilver gemaakt en met resultaat!

noordshowza 050

jonge roodzilver duivin, 96 punten, fraaiste O.H. Meeuw op een na, fokker Klaas de With

Het was weer een fijne dag. We hebben allemaal de Keistadshow gemist des te mooier was het weer even een dagje op een show te kunnen ronddwalen en lekker met iedereen bij te kletsen. Op het werk vragen ze wel eens “wat doe je daar zo’n hele dag? “, tja, hoe leg je dat nou uit ?