OH Meeuw, in een nieuwe kleurslag?

Tijdens de fokkersavond van de Friesche Sierduivenclub kwam iemand bij me met een op het eerste gezicht vreemde duif. Hij had deze gekocht bij een handelaar en vroeg me wat het was. Ik was zeer verbaasd, want het was een mooie Oudhollandse Meeuw met een rood gekleurd schild met daarop allemaal witte vlekken. Bij diverse sierduiven rassen komt de kleurslag getijgerd voor en dit leek daar erg op.

Ik kreeg de duif mee, het was een geringde doffer uit 2013. Navraag bij de ringenadministratie van de NBS leerde dat de ring was uitgegeven aan J. Vermeulen uit Capelle aan de IJssel. Direct Jan opgebeld en hij kon zich de doffer nog wel herinneren. Hij had deze gefokt uit een rood koppel, waar niets bijzonders aan de kleur was te zien. Ook deze doffer was in het jeugdkleed gewoon rood, maar na de rui kwamen er allemaal witte vlekken op het schild. Jan was dit nog niet eerder tegengekomen bij zijn dieren.

Oudhollandse Meeuw getijgerd rechts

Oudhollandse meeuw rood-getijgerd

Hier de duif van beide kanten gefotografeerd.

Oudhollandse Meeuw getijgerd links

Dezelfde duif van de andere kant gefotografeerd

Ik ben aan het zoeken geweest op het Internet en dit moet bijna wel een getijgerde zijn. We fokken allemaal wel eens een dier met een enkel wit veertje, maar dit is gewoon mooi verdeeld over het schild. Een kenmerk van getijgerd is dat het in het jeugdkleed nauwelijks of helemaal niet zichtbaar is, maar pas na de rui. Wat ik ervan begrijp is het een dominante eigenschap, wat betekent dat je het relatief eenvoudig moet kunnen vastleggen. Deze duif gekoppeld aan een eenkleurige zou direct al getijgerde jongen moeten geven. Ik heb in al de jaren dat ik Oudhollandse meeuwen fok nog nooit een getijgerde gezien of er van gehoord. Als iemand dat wel heeft dan wil ik dat verhaal graag horen! Het feit dat deze eigenschap zo plotseling opduikt zou betekenen dat het een mutatie is. Een mutatie is een verandering in de genen, het DNA van de duif. Je zou kunnen zeggen dat er iets mis is gegaan bij de voortplanting.

Al met al vind ik dit een interessant verhaal en ben dan ook van plan volgend jaar met deze doffer te gaan fokken. Ik heb hem inmiddels preventief tegen alle mogelijke ongedierte en kwalen behandeld. Nu ik me wat verdiep in de kleurslag getijgerd vind ik dit toch het mooiste staan bij zwart. Daarom ben ik van plan er een zwarte duivin bij te zoeken. Dat betekent wel dat ik er in het eerste jaar geen zwart uit zal fokken (rood is dominant over zwart) maar in principe een jaar later wel. Zover is het nog niet, eerst maar eens zien of die tijger tekening terugkomt.