Op bezoek bij Joop Fidder

Vandaag weer een gezellige dag gehad met duivenvrienden. Een paar keer per jaar trekken Klaas de With en ik er samen op uit om de contacten met de collega fokkers weer wat aan te halen en om mooie duiven te zien natuurlijk.
Deze keer ging de reis naar Joop Fidder in Maartensdijk. Daar aangekomen werden we weer gastvrij ontvangen. Terwijl we aan de koffie zaten kwam ook Jan van Dongen nog langs. Na de koffie natuurlijk zo snel mogelijk het duivenhok in.

DSC07631

Joop Fidder voor z’n mooie duivenhok

Joop Fidder is een oude rot in het vak. Hij draait al vele jaren mee en heeft een geweldige stam blauwe Oudhollandse Meeuwen opgebouwd en heeft daarbij ook nog eens een uitgesproken mening over hoe ze eruit behoren te zien. Joop toont zich een ware voorvechter voor het behoud (of de terugkeer?) van de voorhoofdstop bij de Oudhollandse Meeuwen. Dat heeft Joop dan ook erg goed vastgelegd. Daarnaast zijn prachtige lange schedels met lange nekken met veel structuur de kenmerken van de stam van Joop.

Joop Fidder, fokdoffers

Enkele van Joop z’n fokdoffers
Zo te zien de voorste twee uit hok 2 en de achterste uit hok 1

Joop fokt met twee verschillende bloedlijnen. Hij noemt dat hok 1 en hok 2. Uit hok 1 komen de meeste showdieren, zonder uitzondering met enorm veel schedellengte. Feitelijk zijn dit de eindproducten in de fokkerij. Met deze dieren haalt Joop over het algemeen zijn beste showresultaten. Hok 2 zijn dieren met over algemeen meer massa in de voorkop en een enorme voorhoofdsvulling.  Joop houdt dit bewust zo gescheiden om iedere keer opnieuw een mooie mix te kunnen maken met een koppel uit hok 1 en 2.
Ik had in 2009 bij de start van mijn fokkerij een fokdoffer van Joop gekregen en daar fok ik nog steeds mee. Ik heb er al veel mooie jongen uit gehaald.

DSC07628

In de trainkooi kun je ze toch het beste beoordelen

Op de tentoonstellingen hadden Joop Fidder en ik al uitgebreid gepraat over onze duiven en wat er te verbeteren valt. Sommige van mijn dieren kunnen iets meer voorhoofdsvulling gebruiken en Joop heeft een lijntje (hok 2) waar dat heel goed in is vastgelegd.

OH Meeuw Joop Fidder

Koppen zoals deze fokt Joop al decennia lang

Joop had dit jaar goed gefokt dus toen ik hem vroeg of hij mij kon helpen was dat geen enkel probleem. Joop zei: “Kom er maar een doffer halen!”. Prachtig aanbod natuurlijk. Dus in het hok bijna alle dieren in de hand gehad en afgewogen wat het beste bij mijn dieren paste. Na veel wikken en wegen en verschillende in de trainkooi te hebben gehad heb ik er eentje uitgekozen.
Gelukkig kon Joop die missen en mocht hij mee naar Friesland. Wat een prachtig gebaar en wat een fijne hobby als het op deze manier kan.  Op de tentoonstellingen zijn we concurrenten en ondertussen helpen we elkaar. Gelukkig zitten de meeste Oudhollandse Meeuwenfokkers wel zo in elkaar.

Joop nogmaals bedankt!  Op deze manier komt ons geliefde Oudhollandse Meeuwenras op een steeds hoger peil.

Ook Jan van Dongen ging met een dier naar huis. Het was weer een genoeglijke dag onder duivenvrienden.