Oudhollandse Meeuwen nu ook in Zwart

Sinds kort heb ik ook Oudhollandse meeuwen in de zwarte kleurslag. Daarmee is voor mij een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Al van kinds af aan vond ik de zwarte meeuwtjes erg mooi en ik heb er toen ook wel een paar gehad. Nadat ik was begonnen met het meer serieuze fokken voor de tentoonstellingen heb ik alleen maar de gebande kleurslagen op mijn hok gehad. Dat had vooral ook een praktische reden, want die kun je allemaal door elkaar kruisen. Zwart kun je eigenlijk alleen maar fokzuiver houden. Er is in de loop der jaren wel eens een enkele keer een goed dier van een andere kleurslag ingekruist, maar daarna ben je dan toch weer jaren bezig om de kleur goed intensief te krijgen. De verdunde versie van zwart (dun) is wel erkend bij de Oudhollandse meeuw maar dat is in mijn ogen gewoon een lelijke kleur. Je ziet ze dan ook vrijwel nooit, ook bij veel andere rassen zijn ze niet populair.

Hok Hans Fles

Prachtig hok in gezellige tuin. Hans Fles had het geweldig voor elkaar.

Okee, genoeg redenen om niet met zwart te beginnen zou je zeggen! Op de tentoonstellingen hield ik ze echter steevast in het oog. Het contrast van zwart met wit vind ik gewoon schitterend. De laatste jaren had ik ook weer regelmatig contact met Hans Fles. We hebben jarenlang samengewerkt in het bestuur van de OHMC en wat jaren geleden toen ik weer opnieuw met meeuwtjes ben gestart heeft hij me ook goed op weg geholpen met de blauwen. Wanneer het gesprek dan op zwarte meeuwtjes kwam zei Hans tegen me; “als ik er later mee stop wil ik graag dat jij mijn zwarten overneemt”. Daar had ik op zich wel oren naar, maar ben natuurlijk druk bezig mijn blauwe stammetje op te bouwen.
Maar in de maand januari was het zover. Een telefoontje van Hans en hij kwam snel ter zake. “Kun je al mijn duiven komen ophalen?” Ik schrok eerst wel maar gelukkig was er niets ernstigs aan de hand. Hans wordt al een dagje ouder en na lang wikken en wegen had hij uiteindelijk de knoop doorgehakt en besloten te stoppen met zijn duiven. Dat is natuurlijk een hele stap. Hans is met duiven opgegroeid, zijn vader was al een zeer verdienstelijk sierduivenfokker. Naast de Oudhollandse meeuwen had Hans ook een prachtige stam Duitse Modenas in zwart schietti. Dus een dag vrij genomen en samen met Klaas de With op weg naar Dieren. Hans had alle 50 duiven al in verzendkisten en trainkooien zitten. Toch wel een vreemde gewaarwording, normaal ga je enthousiast duivenmelken wanneer je zo bij elkaar op bezoek komt, maar daar was nu de situatie niet naar. Hans had er toch wel moeite mee afscheid van zijn duiven te nemen en dat kan ik me heel goed voorstellen.

Hans Fles

Hans Fles met een heel duivenleven samengevat in een collage. (Afscheid van bestuur OHMC)

Om een lang verhaal kort maken, heb ik drie zwarte doffers en vier zwarte duivinnen uitgekozen en de rest is naar andere fokkers gegaan. Ik had net mijn aantal blauwe teruggebracht naar 12 koppels, maar moest nu vier broedhokken vrijspelen. Vier koppels blauw zijn dus alsnog naar bevriende fokkers gegaan.

Voliere zwart en blauw

Mooi toch? Volière met zwarte en blauwe Oudhollandse Meeuwen door elkaar.

Ik ben gestart met drie koppels zwart. Jammer genoeg heb ik twee duivinnen aangehouden die het niet doen. Ik heb dus (mei) alleen nog jongen uit een koppeltje. Afijn, er zal wel wat versterking bij moeten komen maar ben vast van plan een stammetje zwart op te bouwen. Hans, ik vind het een eer dat ik je dieren heb gekregen en zal mijn best doen er wat van te maken.

Jonge zwarte Oudhollandse meeuw

Jonge zwarte, hoe zal die uitgroeien?