Veelbelovend jong, deel 2

Tijdens het fokseizoen plaatste ik een berichtje over een jonge doffer die me op dat moment erg aanstond. Volgens mij kent iedereen dat wel, je hebt een jong waarvan je denkt: “wat kan hier nu nog aan misgaan?” Je neemt zo’n dier daarna natuurlijk dagelijks in je handen. Trekt dat borstbeen wel recht? Krijgt ie wel genoeg vulling? Houdt hij genoeg stop over? Worden de banden na de rui wel intensief genoeg? Zo verging het mij ook met deze doffer, de 5813. Nog voordat ik hem voor de eerste keer showde dacht ik nog: “dit is hem nét niet”.

Jong 2013

5 weken oud

Ik had zorgen over de keeluitsnijding en hij kon iets meer borstdiepte tonen. Als je de foto van 5 weken oud ziet, zou je niet denken dat die twee onderdelen niet goed zouden komen. Zo zie je maar weer, we hebben te maken met levende dieren en het blijft iedere keer afwachten hoe die zich ontwikkelen. Voor mij een van de mooiste onderdelen van onze liefhebberij. Onze oudhollandse meeuwen ontwikkelen zich het hele eerste halfjaar door. De kop gaat zelfs nog langer door. Ik heb de neiging om dieren waarvan de snavel niet goed met de voorhoofdslijn meeloopt, vrij snel weg te doen, want ik vind dat erg storend. Maar ik heb gemerkt dat sommige dieren die als jong dit euvel hebben een jaar later daar niets meer van laten zien. Ook krijgen sommige dieren na een jaar iets meer vulling waardoor ook de oograndjes smaller zijn.

Ik had deze doffer dit jaar 6 maal geshowd. Hij haalde 4 x 96, 1 x 95 en 1 x 94 punten. Op geen enkele keurbrief vind ik iets terug over de borstdiepte. De keeluitsnijding wordt wel viermaal iets van gezegd. Hieronder een aantal foto’s.

Oudhollandse Meeuw 5813 op FSC 2013

Friesche Sierduiven Club

Oudhollandse Meeuw 5813 Veenendaal

Jubileumshow OHMC in Veenendaal

5813 op Noordshow

Noordshow