Weer iets geleerd

De fok gaat minder vlot dan voorheen. Ik merkte geleidelijk aan dat de conditie van de dieren minder werd. Aan de mest was niet veel te zien en ook voelden de dieren nog goed aan, maar ik heb gewoon minder jongen dan andere jaren. Uiteindelijk toch maar actie ondernomen. Met wat mestmonsters en enkele dieren ben ik naar de bekende duivenspecialist Aldert Hiemstra uit De Westereen gegaan. Aldert is zelf een duivenman in hart en nieren en heeft daarnaast jarenlang de opvang van verdwaalde duiven verzorgd. De mestmonsters en keeluitstrijkjes werden onder zijn professionele microscoop bekeken. In ieder geval geen paratyfus, coli of het geel. Maar wat bleek? De dieren hadden mijt in de krop. Aldert kende de soort wel, hij komt op sommige zaden voor. Hij vroeg mij hoe ik met mijn voer omga. Eerlijk gezegd ben ik daar niet al te precies in. Ik heb een grote open voerton voor 100 kilo en die maak ik vrijwel nooit schoon, als die leeg is gewoon voer erbij storten. Kennelijk heeft die mijt daar in die ton in de loop der tijd voor goede nafok gezorgd. Het kan ook in mijn voerbakken gezeten hebben. Ik heb geen losse gritbakken, maar een keer per week strooi ik een flinke beker grit over het voer. Hierdoor ligt er onder in de voerbakken altijd wel wat stof en ik maak ook deze niet zo vaak schoon.
Door die mijt in de krop gaat de vertering niet goed en raakte ook de darmflora ontregeld. Dit heeft dan uiteraard invloed op de algehele conditie van de duiven en daarmee ook op de gelegde eieren. Volgens Aldert was een antibiotica kuur niet nodig, hij raadde mij aan zijn product MBE te gebruiken. Dit bevat o.a. melkzuurbacteriën en die zorgen ervoor dat de mijt in de kroppen eraan gaan en de darmflora weer goed wordt opgebouwd.

Thuis gekomen natuurlijk direct actie ondernomen. Het resterende voer weggedaan, de voerton en voerbakken met Halamid geschrobd.  Nieuw voer gehaald en begonnen met die kuur. Eerlijk gezegd was ik eerst wel wat sceptisch; zou dit wel de oorzaak zijn? Maar inderdaad na een paar dagen ging de conditie van de dieren merkbaar vooruit en lag er ´s morgens weer pluim op de mest. Nu maar hopen dat dit inderdaad de boosdoener was.

Jongen op Plankje 2014

Het jonge duivenhoekje hoort in mei vol te zitten!

En nu maar hopen dat ik nog wat mooie jongen kan fokken. Hier een foto van mijn hoekje met jonge duiven. Deze tijd van het jaar hoort het vol te zitten. Gelukkig heb ik al wel weer een paar leuke erbij zitten en heb ik tot nu toe minder dieren met tekeningfouten. Met name bonte buiken heb ik nog vrijwel niet gehad. Afijn we zullen zien wat we er nog van kunnen maken.